洗冷氣機

部機5夠凍 同埋隔塵網勁多塵 想成個拆埋出來洗 但識拆面蓋 5識拆入面個野  得1個羅斯 摟開 但拉極都拉5出= =樂信牌 5/6年機  幫幫手 如果得 趁尼2日下雨5熱 先洗洗拒

至少都整d相睇下....唔係好難幫你

要大力拉先得..3/4以上,搵多個人搬好d

樓主去買支清潔冷氣噴濟噴下米得囉

清潔冷氣噴濟  5係幾惦 彈到成屋都係  同埋5識用  又話要加水     半匹 窗口式

You may take some photos as per #2 suggested.  I think many people are willing to help.

部野真係唔輕,小心!
窗口機洗法:
1. 你去五金鋪,叫佢比支洗冷氣既COIL(讀音:概)水
2. "逗"部機落黎,拆曬D膠面蓋,用膠袋包住電線插頭(或電線頭)同溫度控制果面版
3. 攞個噴壺依照COIL水面張招紙開稀佢(有D COIL水唔洗開稀)
4. 噴滿D COIL水去D散熱片到(D COIL 水好大味,記得戴口罩),等10分鐘
5. 攞花灑沖水,沖乾淨D
6. 倒曬底盆D水,等10分鐘(等佢乾番D)
7. 裝番部機,開番部機(打開窗),去左D味,因會有D臭味
8. 完成
分體式唔多識洗,我都等人教

原帖由 awai36 於 2009-8-24 00:16 發表
清潔冷氣噴濟  5係幾惦 彈到成屋都係  同埋5識用  又話要加水     半匹 窗口式

半匹機 你出的嗎

原帖由 用尸名 於 2009-8-24 07:49 發表

半匹機 你出的嗎

廿幾年前係有的