請問 Windows 7 點入香港字???

我用倉頡打唔到    仲要裝 hkscs???

啲=口竹日戈
打唔打到?

原帖由 pc323 於 2009-11-22 02:21 發表
啲=口竹日戈
打唔打到?

打到.... 但我想打 0既   口日戈山   字打唔到... 以前用xp 打到

嘅字係 口竹心山

原帖由 Ronaldino 於 2009-11-22 02:24 發表

打到.... 但我想打 0既   口日戈山   字打唔到... 以前用xp 打到

嘅=口竹心山
聽講XP D倉頡碼同WIN 7 唔同

原帖由 pc323 於 2009-11-22 03:21 發表

嘅=口竹心山
聽講XP D倉頡碼同WIN 7 唔同

口竹心山先係正碼, 你試下0係 Word 用新細明體打佢出0黎放大到 72

原帖由 tunster 於 2009-11-22 03:21 發表
嘅字係 口竹心山

thx you ~~我又學識左多一個字

Windows 7的倉頡輸入法,預設不包含香港增補集字庫的字元。
可以在輸入法圖示上按右鍵,選「設定值」,然後選「中文(繁體)倉頡」→「內容」→「字元集設定」→「包含香港增補字庫集字元」。
咁樣,你就可以經由「口日戈山」打到「嘅」字山嚟啦。
其實個「嘅」字都無話正唔正碼,如果根據拆字嚟講,我會覺得「口日戈山」先會係我平時手寫嘅「嘅」字嘅正碼囉。

原帖由 mdws2002 於 2009-11-23 11:18 發表
Windows 7的倉頡輸入法,預設不包含香港增補集字庫的字元。
可以在輸入法圖示上按右鍵,選「設定值」,然後選「中文(繁體)倉頡」→「內容」→「字元集設定」→「包含香港增補字庫集字元」。
咁樣,你就可以經由「口日戈山」打到「嘅」字山嚟啦。
其實個「嘅」字都無話正唔正碼,如果根據拆字嚟講,我會覺得「口日戈山」先會係我平時手寫嘅「嘅」字嘅正碼囉。

THX