開機冇畫面冇聲====急求幫忙!!(仲係開唔到機)[已解決]

(部腦前幾日用用下無啦啦hang左,跟住reboot又開唔到~
之後開機就有時開幾十次就有一次開到,但用半個鐘左右就會再hang
試過重插ram,display card等都係咁,
再開機就冇聲冇畫面
唔知咁係咩問題?
同埋有冇咩辦法可以check到d ram/cpu/display card 有冇問題?
PS:有時候開到機果陣會見到CMOS Checksum error之類既error msg
PS2:小弟得一部電腦,做唔到係其他機試hardware
原帖由 billy9599394 於 2009-12-9 13:41 發表
有時候開到機果陣會見到CMOS Checksum error之類既error msg

Try to replace the Lithium cell on  mainboard firstly.

換過都係咁

原帖由 icarus-c 於 2009-12-9 14:00 發表
memtest86+
prime95
atitools

e家連開機都開唔到...冇聲冇畫面,所以ching講既方法暫時未能做到,,,,

原帖由 Victorychan2002 於 2009-12-9 14:20 發表
check the CPU and GPU temp, maybe overheat.

一路用緊都冇過熱問題,同埋清過塵

有時候開到機果陣會見到CMOS Checksum error之類既error msg

Try to replace the Lithium cell on  mainboard firstly.

memtest86+
prime95
atitools

希望ching們幫幫忙

有可能係你個開機制鬆左
又有可能係你個cpu果個風扇壞左
check下佢

火牛?底板爆cap?
唔插display card 用onboard display 出唔出到?

應該5係火牛

逐部分換出黎試下係邊入部分有問題吧

原帖由 hingchun 於 2009-12-9 15:21 發表
希望ching們幫幫忙

try to clear mb cmos first!
之後好多次都開唔到<====一開机d fans 有無轉, psu,hdd,rom 著唔著?
有無著power LED ?