1.樓主,你複制晒D相入電腦之後,有冇再郁過果3張卡?(意指Read/Write)

2.你放相既HDD,係del錯晒D相之後,有冇再R/W?有冇即刻拆出黎?

我用7D,自己都試過手多,格式化錯左,9G相冇哂(16GB CF)
我即刻拔張卡出黎,唔再郁佢,囉番屋企用SOFTWARE做RECOVERY
結果100%還原哂D相,仲挖番以前(around半年前)我用400D影既相

我亦試過幫人RECOVERY HDD入面既相,
佢去海洋公園影完相之後入左HDD,但係一個月之後發現突然唔見左,
由於佢唔知道d相係幾時唔見左(or del錯左)
我用左兩隻SOFTWARE,做深層掃瞄,
結果好彩地搵番around 200張,有十幾張相花/爛左

recovery相片唔難,問題在於你有冇再次寫入資料入咭/hdd
如果冇,搵番所有相片既可能性近乎100%

S/W for your reference:
Easy Recovery Professional v6.12.02 ( for HDD)
PhotoRecovery v3.5.6.6 (for SD/CF)
Power Data Recovery v4.6.0 (for SD/CF)
Recuva v1.26 (for SD/CF)
RescuePRO_Deluxe_v4.0 (for SD/CF)

1.樓主,你複制晒D相入電腦之後,有冇再郁過果3張卡?(意指Read/Write)

2.你放相既HDD,係del錯晒D相之後,有冇 ...
inori 發表於 2010-2-6 21:36

頭先試左PhotoRecovery v3.5.6.6 (for SD/CF)
真係回到,但次序同埋個名回唔到,

但係又出現另一問題,
張8GB SDHD  唔知搞咩
插讀卡器,電腦認唔到
搞到個軟件成日hand
宜家三張卡,回到兩張
但係呢,張8GB完全認唔到
唔知點算

頭先試左PhotoRecovery v3.5.6.6 (for SD/CF)
真係回到,但次序同埋個名回唔到,

但係又出現另一問題 ...
jackychau 發表於 2010-2-6 11:23 PM

名會變左 "影像0001"?
我會變名,但係次序不變啵

如果你想要名+次序用Power Data Recovery 做Deep scan會好d
hard機果張用另外三個s/w試下,張sdhc咩牌子?

你recover張卡咪得囉....只要你張卡無乜點覆寫過...

名會變左 "影像0001"?
我會變名,但係次序不變啵

如果你想要名+次序用Power Data Recovery 做Deep scan ...
inori 發表於 2010-2-6 23:53

可能有d亂
我都分唔到佢有沒順次序
Power Data Recovery   我得4.xx     無得還完RAW
只係還完到.mov既影片

你recover張卡咪得囉....只要你張卡無乜點覆寫過...
cybersam 發表於 2010-2-6 23:59

re過幾次
還完唔到…

可能有d亂
我都分唔到佢有沒順次序
Power Data Recovery   我得4.xx     無得還完RAW
只係還完到.mov既 ...
jackychau 發表於 2010-2-7 12:38 AM

raw用RescuePRO_Deluxe