散熱風扇,散熱膏問題!!

有咩散熱風扇,散熱膏好用架!!

唔知點解CPU咁高
我部電腦CPU 55度囉

有無人知道呀?

有無散熱好既風扇?

有無人知道呀?

有無散熱好既風扇?
KinG仔 發表於 2010-2-19 21:08

Hi, KinG仔

新春愉快~!

恕在下直言,KinG仔兄問問題所提供o既資料唔夠全面,即使散熱專家都會好難準確回應問題。因為佢地未必知道以下情況:

1. 您用緊邊款CPU?原本用緊乜CPU Cooler?

2. 機箱內部對流是否良好?原本把風扇係乜型號?

3. CPU 55度係指Idle定係燒機?係表面溫度定係核心溫度?(Intel CPU部份型號可相差10度或以上)

4. 原本用緊邊款導熱膏?搽o既份量及方法正唔正確?

5. 您換風扇及導熱膏o既預算及接受價係幾多?訴求係「超頻」定係「靜音」?

如果是但"嗡"o既答案KinG仔兄都可接受,在下就推介:

Danamics LMX CPU Cooler + Gelid GC-EX導熱膏

Hi, KinG仔

新春愉快~!

恕在下直言,KinG仔兄問問題所提供o既資料唔夠全面,即使散熱專家都會好難準 ...
FrankChan 發表於 2010-2-19 22:26

你好~新年快樂!!

我用緊e6300
我估係Idle 55度!!

現在既CPU風扇

我cpu無用散熱膏架 用左成年會唔會有事?
所以想用返散熱膏!!

我想要既風扇散到熱就得!!

HKD$100買機箱風扇2個,散熱膏得唔得?  
想玩對流!!

Gelid GC-EX導熱膏係邊道買架~黃金有無架!!

你好~新年快樂!!

我用緊e6300

現在既CPU風扇

我cpu無用散熱膏架 用左 ...
KinG仔 發表於 19-2-2010 23:48

''我cpu無用散熱膏架 用左成年會唔會有事?''
G前都有人好似你咁問!
你最好就加番散熱膏,加左後應該會低番好多

''HKD$100買機箱風扇2個,散熱膏得唔得?''
''A-FAN'' & ''鐮刀'' 等等.......... 其實仲有好多選擇

''Gelid GC-EX導熱膏係邊道買架~黃金有無架!!''
有  ''羊明''   $8X

你好~新年快樂!!

我用緊e6300

現在既CPU風扇

我cpu無用散熱膏架 用左 ...
KinG仔 發表於 2010-2-19 23:48

Hi, KinG仔

首先...在下對"成年唔用散熱膏"部機都唔Hang感到好意外(特別係打3D Game時)...

嚴格黎講,"散熱膏"應該叫做「導熱膏」先啱。主要作用係填補CPU Cooler與CPU頂部接觸面的微細間隙,充當導熱之用。過往論壇上有新手CHing一聽"散熱膏"o個名,以為就咁搽係顯示卡記憶體或發熱元件,就可以唔加Heat sink都有"散熱"作用,在下認為觀念上完全錯誤!

KinG仔兄相中所見o既CPU Cooler並無注明型號,在下根據外型判斷係CM Hyper TX 2。假如無錯,此Cooler的原裝風扇屬10CM級數(貼框孔位為非標準的9CM),市售風扇極少有一模一樣設計,而且該Cooler扣具比較特殊,Cooler背面出風位係有下吹"風罩"設計,除非自行DIY扣具,否則應該裝唔到雙風扇的。因此如果本身把風扇並無出現故障情況下,在下唔建議另購風扇。

同類初中階塔式Cooler,即使用雙風扇,可能只會降溫一度半度,但噪音就會明顯增加。非大幅度超頻,一般用家其實一把風扇已經足夠了。

有關導熱膏問題,如果雙核e6300黎計,又唔係點勁超,其實用返原本跟套Cooler o個一支仔都OK的(1克,正常份量足夠搽2~3次),溫度肯定會比依家完全唔搽有明顯改善;以現時天氣而言,暫時無須另外購買。

第時如果有需要買GC-EX,除佐可去lap2000lap師兄推介o既"羊明",過條馬路去深之都"A店",價錢唔駛$8X,啱啱上市時只售齊頭$80/支;依家有無加價在下就唔清楚了。

一般用家,其實用GC-2($51/支)都夠用的,溫度差距根據過往在下親測,兩者絕對無7度咁大分別。呵呵~