[教學] 110v改220v

有冇師兄可以幫小弟睇睇,
可以將尼個差機由110v改香港電壓220v(在不加外置變壓程況下)
最好可以給細佬講解指引一下,
小弟先講講,自己識楂"立雞"但對電容,電阻等空白,
但會勇於嘗試,虛心求教,
感謝感激

o係外面加個火牛唔得咩

o係外面加個火牛唔得咩
Motti_sir 發表於 2010-11-9 00:56

當然可以,
如無其它方法唯有外加火牛,
但會"痴"實佢,係怕其它人拿起去插落d萬能插so,
咁就了結左佢

我見到220uF 200V水桶?

以前見過舊 post....... 有大師級師兄 comment 過:機於安全/效率關係,不建議自行強改。
p.s. 師兄個 charger pcb 用料好"企理"。

技術夠 + 儀器足, 係可以改到的. 但樓主連電容電阻都唔識, 就教你等於害你.
如有網友EE畢業+有實戰經驗, 可以一談. 以下是老納以前發表過的文章:

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1526721&extra=

以前見過舊 post....... 有大師級師兄 comment 過:機於安全/效率關係,不建議自行強改。
p.s. 師兄個 char ...
logoff 發表於 2010-11-9 10:04
我唔係大師都會叫樓主唔好搞咁危險既野.
樓主 : 唔好搞哪, 好危險架.

有冇師兄可以幫小弟睇睇,
可以將尼個差機由110v改香港電壓220v(在不加外置變壓程況下)
最好可以給細佬講解 ...
happyparty 發表於 2010-11-9 00:22

如果你可以將這個充電器的線路圖抄版, 手劃一次, 零件號碼寫清楚, 看到以後有機會幫你一試.

除非是輸入的初級端用 PFC 控制, 不然是可以改 220V 的, 而且效率還會比用在 110V 高一些. 因為 SMPS 都是將高壓市電整流 (不論220V 或 110V), 產生約 320 V 直流電壓, 然後由受控的高頻牛產生低壓整流穩壓輸出. 以前 DESKTOP 大部分的牛都用這樣手動的 VOLTAGE DOUBLER 設計, 可以切換110V / 220V. 基本原理是, 運用橋式整流, 一個切換開關, 再加兩個串聯的電容 (耐壓200V - 300V), 形成 VOLTAGE DOUBLER, 意思就是不論輸入端是 110VAC 或 220VAC, 整流後一律是 320V DC 輸出.

技術夠 + 儀器足, 係可以改到的. 但樓主連電容電阻都唔識, 就教你等於害你.
如有網友EE畢業+有實戰經驗, 可 ...
jwong852 發表於 2010-11-9 10:44

真係EE限定,就算隔離系都冇D咁既野。

如果你可以將這個充電器的線路圖抄版, 手劃一次, 零件號碼寫清楚, 看到以後有機會幫你一試.

除非是輸入 ...
xiao 發表於 2010-11-9 11:19

呢隻只有單輸入電容, 所以唔係VOLTAGE DOUBLER.