[集思廣益] 4G手指家居上網組合

首先, 我希望呢個post大家可以Share下用咩硬件做4G家居寬頻

另外希望可以講下setting同埋有咩特別問題

我講先

Router: Asus RT-N16
Firmware: DD-Wrt r19519
4G手指: Sierra Aircard 320u
Carrier: Smartone

上面呢個setting我用左好耐, 但尋日有師兄SHARE左另一個setting都work
Dial String: *99***1#
APN: smartone

問題: DD-WRT有時唔識斷線後reconnect
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

*99***1#    =    *99#

試下 Force reconnect:  Enable

是不是有台會LOCK左唔比手指用?.我有張ONE2FREE 4G係E398用上唔到4G..有咩方法解決~

我之前用 asus N56U 俄仔 firmware
華為 s353 3G 手指
3HK 限速 Plan

Setup 冇乜難度, 只要知道個APN 就OK 了

(我不是用4G, 但都想分享一下)

*99***1#    =    *99#

試下 Force reconnect:  Enable
lotus123 發表於 2013-3-17 09:43

係有時識重連有時唔識

隻usb手指係邊度買? 澳洲?

係有時識重連有時唔識
Booker-T 發表於 2013-3-18 02:23

1. 可以將隻4G手指直接搏落PC,睇下有無同一個問題,估計多數會無事。

2. 試下第2欄個Connect Type 唔好用Auto 3G/2G。如果都唔得,而Modem同Router 兩邊個Firmware 都係最新的話,可能要手動打Modem command去改一D Modem settings睇下有無改善。

1. 可以將隻4G手指直接搏落PC,睇下有無同一個問題,估計多數會無事。

2. 試下第2欄個Connect Type 唔好 ...
lotus123 發表於 2013-3-18 16:52

直落Pc未試過長時間用   我估係dd wrt既bug

我遲下會再試stock firmware得唔得

隻usb手指係邊度買? 澳洲?
3av202 發表於 2013-3-18 03:53

Taobao

Smartone APN: SmarTone-Vodafone
其他野完全唔使搞.

不過話定你知, smartone 有block port.