非專業修雪櫃記

其實都唔算修理, 因為壞既只係好少事
字多圖少, 加上並唔係咩專業野, 各位大可趁早回到上頁

約3個月前,屋企部雪櫃就時凍時暖,有時一日復原有時一星期都唔凍
反正黎緊夏天都醫唔返,都係廢棄一途, 本身諗住部野服役左十年左右, 都安心比佢死啦
但諗落唔盡下後天之力醫下佢就丟,又唔多鋸
於是周圍爬過唔少文,睇過幾本唔同牌子既雪櫃維修手冊, 算係補完左些少背景知識

之前都試過數次自己亂拆,一來想研究雪櫃構造,二來希望撞板搵出死因
於網上爬文,常見死因為除霜器唔正常, 冷氣管道冰封, 於是先隨呢方面搵
(由於本身冇諗過發文, 加上呢part都算成個月前搞,所以幾乎冇相 )
搵到除霜器timer,冇表面病徵,唯有裝返好, 之後拆得既隔板都拆哂, 開電
全層都feel到有冷氣送到, 首先排除冷氣管阻塞

其後發現,每次拆機斷電數小時後再開, 都係有冷氣, 只係開耐左就唔凍,大感不解
起初懷疑temperature sensor壞,不過壞呢部份我似乎無能為力, 誤打誤撞之下
發現每次開機, 可以制冷後一段時間, 整個雪櫃斷電, 斷完電數十分鐘後又會開返
於是我假設: 電櫃某部份過熱, 熄機一段時間後冷卻並回復正常, 運作一段時間後又過熱因protect熄機, 再次復活時處於saturation狀態

反正有理冇理, 等佢自然斷電後搵下邊到特別熱, 結果發現機背邊緣及壓縮機位置機殼熱到燙手
對上個weekend 頂唔順就郁手搞,首先開殼露出熔爐核心

(其實呢幾張圖已經係整完,不過先前冇影,算啦)
拆拆拆

黑色唔講都知係壓縮機.附近銅管應該有冷有熱, 但無論本體, 伸向Heatsink / 上層既管都熱到摸唔落 (P.S. 已斷電)
而附近風扇文風不動, 終於見到一線曙光
於是拎大風扇吹佢半個鐘, keep住吹再開機做半日testing

結果部野又復活, 可以高速制冷,  當OK, 只係散熱問題
而家只差到底係風扇壞, 定係風扇既供電壞

本身想拆把風扇落黎, 點知socket 又卡到實一實, 拉拉下線都斷埋,

好在, 用鴨咀鉗勉強拉到個斷頭出黎, 他錶直度socket,開電- 10.8V DC,
再睇一睇隻風扇, 12V 直流風扇, 比10.8V 冇理由唔轉, 好, 當風扇壞

反正有時間, 好歹都驗下屍, 拎左隻12V 牛黎比電風扇, 結果真係唔識轉
拎起想收工時, 又轉下停下, 結果清哂D塵後, 識轉返但唔順+好嘈
當時夜晚9點, 心諗反正都冇可能即日配得返風扇, 試下補強少少頂一晚第日再整, 拆解後噴上WD-40
(雖然我知唔應該用佢,不過只望佢捱到幾日加上手頭冇其他, 就算啦...)
順滑左唔少, 餘下既只係個斷左既socket 問題

望多兩望

反正2粒正好 100 mil 距, 隨手搵出呢樣野並拔去一針,

插入並度一度, 10.8V ,  OK用得
將一頭剪斷自插, 並以針肉連接風扇

上機後, 風扇轉返,

裝返水槽及機殼

收工

結果想換左右四門式雪櫃既夢又碎一次
距離出post 已過24h, 初步顯示一切正常 (只係風扇有支支聲D嘈)

抱歉了,哂左各位禁多時間睇廢話
到最後, 想問下各位師兄 (其實這才是出post的原因啦)
17cm 對角, 4cm厚,12V 既方角風扇(我呢把),  邊到可以配到
今日出SSP走左轉, 17CM 的幾乎只有圓形 / AC / 24V~48V
完全見唔到我呢個spec, 連taobao都搵唔到
新填地D鋪早收, 等我收工去睇怕都只可以睇人落閘
又唔想硬塞一把唔岩shape 既物體落去, 亦冇理繼續用呢張半壞物體

拆埋把扇,rebuild

回復 1# shingzhk

散熱扇誤係計邊長咩?
對角17cm扇應該係叫12cm, 我都有兩把呢個size, 2.5cm厚.

回復  shingzhk

散熱扇誤係計邊長咩?
對角17cm扇應該係叫12cm, 我都有兩把呢個size, 2.5cm厚. ...
kwliu 發表於 2013-4-22 22:34

岩岩隨手拎起把電腦12CM扇度先發現,笑死我
唔怪得我出到去SSP, 拎起17cm扇上手就覺得個Size唔對路, 拎起12CM扇就覺得係呢個size
但又總記得自己度到出黎係17cm

多謝提醒,可以輕鬆搞惦了

雪櫃咁重, 俾我就抬唔到佢出黎大修.

17cm 對角, 4cm厚,12V 既方角風扇(我呢把),  邊到可以配到
shingzhk 發表於 2013-4-22 21:20

我睇似係普通 120 x 120 x 38 mm。雪櫃長開,最好買把 NMB-Mat 或 Delta 的出品。

回復 4# shingzhk

u don't need to buy a new one first, just add some oil to the fan, not wd 40.
i used this mothod many times.

壓縮機和熱coil需要强制風冷才不會過熱保護,似乎雪櫃用料麻麻,頗少見,btw樓主可否開估雪櫃牌子型號

我呢幾年換左三個雪櫃,可能都係呢d小問題,不過對電機又唔係好熟,所以都無考過自己維修,下次再係咁真係要睇下係唔係有類似問題

我呢幾年換左三個雪櫃,可能都係呢d小問題,不過對電機又唔係好熟,所以都無考過自己維修,下次再係咁真係要睇 ...
upcupcupc 發表於 2013-4-23 07:05

會唔會係放雪櫃個位置較為焗束,"風"水略差.......