馳為V88初步使用觀感

機,終於到手,初步使用,有以下觀感,其他日後再述:(我有時會同g18比,因價格一樣,大家大小差不多)

1. 機身的確輕薄,同唉pat mini差不多,單手可以攞起。
2. 屏幕算順,掃屏感覺很好。
3. TF卡神神化化,插入去同師兄所講一樣。突出嚟,鬼咁肉酸,除非有套,或用膠紙廉住,唔好放TF Card,否則好容易碰到就彈出嚟,如果當時唔為意,唔見咗張卡,乜嘢照片都漏晒出去俾人執到就含淚。
4. 藍芽有問題,開啟藍芽後,不能關閉,如果關閉後不能再開,否則hold住響度,永遠著住藍芽在開啟中呢個訊息,唔知佢想點?
5. WIFI比g18整體強一格。
6. 造工一般,唔用套,下面既USB、HDMI同TF卡槽都鎅手。
7. 超過7吋既平板,顯示某啲apps都係有問題,應該唔太關乜嘢google play版本事,本機搵唔到mxtv、但又搵到無x新聞,但顯示都係有啲問題,見圖。程式開發者係時候諗下點解決顯示尺寸問題了。
8. 用佢+dvbviewer即時睇高清翡翠台,得,幾流暢,但條件係WIFI強度要滿格,而g18就只能用dvbviewer睇翡翠台,高清非常窒,明顯係粒u問題。
9. g18邊濶啲,男人手一隻手楂唔晒,佢似乎細咗0.1吋,邊窄啲,一手楂得晒。
10. 啲掣,尤其開關響後面有啲唔係幾好,頭先我用佢送個軟袋袋住放入斜孭袋中,番到去攞出嚟,自已著咗,我估好易碰到個開關形成著機。
11. 暫時總結:你要粒u勁啲,就揀佢啦,你要有3g,就g18啦。

其他補充寫在#41

暫時係咁多,有時間再寫。

支持,想知道電量如何,謝!

swmui 發表於 2013-4-27 12:51

還是可以的。回來時電量100%(比較奇怪,一般都應只有60%左右)。

屏幕點亮時間若有80%左右吧。大部分是安裝軟件。

送咗好多嘢,不過都唔會用。

個藍芽比較頭痕,你講佢唔得又唔係,唔知點講好。唯有再試。

我也買了, 但brightness 可以系統自動調節嗎?

我的不可以, 但買的時候, 貨品描述照片說是可以的

我也買了, 但brightness 可以系統自動調節嗎?

我的不可以, 但買的時候, 貨品描述照片說是可以的 ...
jackiehemas 發表於 2013-4-27 13:30

佢有個方格俾你剔,但剔完出去又係冇咗,即係唔得。

佢有個方格俾你剔,但剔完出去又係冇咗,即係唔得。
momo4321 發表於 2013-4-27 13:40

taobao 買果時張相話得, 一係佢老作, 但部機頂上面我見有個窿, 我以為係

IBA 智能亮度調節, 自動調節背光

我問緊個老闆, 睇佢點答

請問買机的時候是否已root.? 另打机ok嗎?