[操作疑難] 最近D廁所水唔知點解好臭

最近D廁所水唔知點解好臭,
以前(十年黎)都冇試過
兩年前個進水閥壞左我自己換左之後都冇問題
不過其實個進水閥個浮波升得太快,成日沖廁都唔係好夠水,
去完大便一定要沖兩三次都沖得走哂d野,
早排心血來潮,用1155全鋁HS DIY左舊野,
加重個浮波等佢升得慢D咁就可以入多D水,
咁就順手買左D潔廁劑(藍色一粒果D)放係水箱啦,
果個星期都好似冇事,
過左一排唔知點解D廁所水好臭,咁我打開個水箱睇下
點知見到好混濁!!
好多啡色一粒粒既野浮面,連個浮波都好似生青苔咁
仲有D好似珊瑚狀既物體係水箱底...
因為個鋁HS同D潔廁劑我係同一時間放入去,
攪到我唔知到底係咩出問題
有冇師兄知道到底點解?
仲有想問一問,點樣可以放哂水箱D水佢?_?

依家個水箱

好似珊瑚狀既物體係水箱底

以前好乾淨,個底冇野

潔廁劑
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

係唔係係鋁同其他金屬發生置換反應,如與銅,這個也是變綠藍色

係唔係係鋁同其他金屬發生置換反應,如與銅,這個也是變綠藍色
cleverandy 發表於 2013-7-8 06:27 PM

但係冇理由會臭?

可能有個藍可2在天臺鹹水缸。找人撿查洗洗好。

回復 1# inori

>> .....不過其實個進水閥個浮波升得太快,成日沖廁都唔係好夠水.....

沖廁都唔夠水 可以較入水掣頂 粒膠羅絲(圖中黑色十字).....

... 如果唔夠 可以再拉長 入水掣中間條管.....

p.s. D臭氣多吸無益,速速還原為妙

但係冇理由會臭?
inori 發表於 2013-7-8 18:50

D潔廁劑無記錯係鹼性,在與金屬反應後,有味唔出其

唔通又有藍可兒事件...

回復  inori

>> .....不過其實個進水閥個浮波升得太快,成日沖廁都唔係好夠水.....

沖廁都唔夠水 可以較 ...
yufleung 發表於 2013-7-8 07:07 PM

沖廁都唔夠水 可以較入水掣頂 粒膠羅絲(圖中黑色十字)..... <<<<<我扭到盡了

... 如果唔夠 可以再拉長 入水掣中間條管.....<<<<如何?唔係好明

D潔廁劑無記錯係鹼性,在與金屬反應後,有味唔出其
cleverandy 發表於 2013-7-8 07:18 PM

咁我唯有停左D潔廁劑睇下有冇改善先

但係如何好簡單地可以洗左個水箱?唔想攪大龍鳳

騎劫一問

馬桶內d黃色跡(乾燥先彈出黎,一濕就無左)

有咩方法清潔
漂白水無用  買支洗厠具潔液都無用
thx