[開箱] 做功好好既 ifive mini3

自從上次購買ifive X2平板既良好體驗之後,一直都有在網路上觀察有咩新產品推出市場,近期推出ifive mini3,實機真的令人眼前一亮,該機的厚度和邊框都很薄 ,新的mini3設計風格確實和ipad mini如出一撤,不過這種外觀確實很討人喜歡,縮小設備體積能夠帶來更好的手握體驗,同時新的mini3也能更加輕量化。mini3全金屬機身,機身超薄依然內置防滾架設計,mini3如此輕薄,依然優雅而堅固,創新ifive mini3搭載RK3188四核芯片,體驗最新SDK2.0,十大提升,我們甄選RK3188四核CPU+四核GPU強勁芯片,峰值主頻高達1.8GHZ,比現有雙核性能至少提升了3倍,這足以讓各個部件流暢的協同工作。28奈米工藝帶來更低的功耗,大大提高機器的續航能力!加上呢部機吸引既售價,需然有部機N7服役中既小弟都忍不住入手試下!

簡潔精美既包裝

7.9吋 1024*768的螢幕 ips 光亮,可視角度高!

同N7同場比較,size 、厚度 、做功都更為出色!

到最後性能直接比較,n7已經是一件成熟度極高既產品,系列既流暢度、穩定性都是極高水平,而 ifive mini3
都有好好既評價,而跑分軟上ifive mini3性能更力壓n7 ,去到高通新款cpu既水平。

始終新機種網上資料不多,如有好既資訊,會用以下連結方式分享:

http://padbbs.zol.com.cn/1/223_587.html

買都買ifive mini3視網膜版, 點會去買低清版
aiyume 發表於 2014-4-4 22:49

咁我等佢用RK3288先買

宜家先入呢部會唔會太遲?
睇左好多部(MON SIZE問題)呢部先岩我
jasonllll 發表於 2014-4-3 21:25

買都買ifive mini3視網膜版, 點會去買低清版

大陸賣699人仔都有

呢部名聲係幾好既
lwklwk 發表於 2014-1-22 04:27

都成$1000

宜家先入呢部會唔會太遲?
睇左好多部(MON SIZE問題)呢部先岩我

見到各位ching的評論
搞到我有d心動想刷~~~

我就係裝呢個, 佢係BASE ON V2.04 正式版去改的.....最唔好只係佢改左開機畫面, 同埋佢改左DEFAULT 跟黎 ...
u.c. 發表於 2014-3-25 11:55

巳刷咗哩個 rom, 真係幾正, smooth, 仲可以刪除埋格仔!  Mx player 亦無問題, 開心使用中! 不過要遲吓先知電量表現情況, 唔該晒 cHing !!

咁真係唔 update 唔得喎.. cHing, 請問係唔係哩個 rom "最强V3.1_ifive X2/3/X3/Mini3/Mini3HD/2S/2SHD[4 ...
seafood169 發表於 2014-3-25 11:42

我就係裝呢個, 佢係BASE ON V2.04 正式版去改的.....最唔好只係佢改左開機畫面, 同埋佢改左DEFAULT 跟黎既WALLPAPER 同LOCKSCREEN WALLPAPER.

我暫時只係試到OPENRICE 會 FC.......不過我記得一向都會的.
MXPLAYER 無裝唔知, 布卡正常.

LAUNCHER 係原廠果個, 唔LIKE 就自己另裝其他LAUNCHER 吧.
唔算耗電, 其實差不多, 以前係有BUG, 成 ...
u.c. 發表於 2014-3-25 09:43

咁真係唔 update 唔得喎.. cHing, 請問係唔係哩個 rom "最强V3.1_ifive X2/3/X3/Mini3/Mini3HD/2S/2SHD[4.4.2]正式优化版 推荐更新!"

另外, force close 情況多嗎 ?  布卡及 mxplayer 有否問題 ? 多謝分享!!

mr. R version ? 應該仲有 ifive 個官方一格格介面喎.... 同埋會否太耗電 ? 謝謝! ...
seafood169 發表於 2014-3-25 09:38

LAUNCHER 係原廠果個, 唔LIKE 就自己另裝其他LAUNCHER 吧.
唔算耗電, 其實差不多, 以前係有BUG, 成日唔減電%, 突然就一野減到出WARNING, 而家唔會咁.

UPDATE 啦, 如果唔想要ROOTED 既, 就裝番原廠4.4.2 2.04都係咁上下的.
4.4.2 真係超順超快的, 完全唔覺得自己用緊1GB RAM 既機, 堅有IPAD 咁順.