[其他] WIN7 分割磁碟

WIN7洗機 分割磁碟    HDD 500GB想分開2個  
一個裝系統  一個裝其他野
計埋windows update  windows系統
系統留幾多gb到夠 ?

...
美中不足 發表於 2013-8-27 12:11

留40GB都夠嘅
不過唔建議一個裝系統  一個裝其他野
因為有o的program 一定要裝系sys disk

500GB一般黎講分幾多個好
GAME  電影   其他程式    THANKS

美中不足 發表於 2013-8-27 12:54

分folder啦

美中不足 發表於 2013-8-27 12:54

如無必要唔建議分....佢只係虛擬斬開, 但HDD磁頭始終得一個

分的話預OS 128GB會穩陣D(預你裝WINDOWS後,裝埋OFFICE, ADOBE) IE/FIREFOX/CHROME/安其他程式都要預留一D TEMP位......隻128GB就會剩到十幾二十GB空間 (總之唔好令佢變紅區)

...
美中不足 發表於 2013-8-27 12:11

一般200-250GB

最少都要100GB

回復 5# necoalex

嗯  想睇下分左會吾會開機LOAD 快小小  
可能裝得太多野都會慢?吾想買住SSD..
而家餘下63GB

回復  necoalex

嗯  想睇下分左會吾會開機LOAD 快小小  
可能裝得太多野都會慢?吾想買住SSD..
而家餘下63 ...
美中不足 發表於 2013-8-27 13:42

分咗唔會快

回復 8# alan11abc

但係有時開機 有野撞左開吾到
重新啟動先開到..

回復  alan11abc

但係有時開機 有野撞左開吾到
重新啟動先開到..
美中不足 發表於 2013-8-27 13:47

你撞咗D咩吖