電腦領域 HKEPC Hardware 's Archiver

fctoro 發表於 2010-7-13 15:51

EeePC 901 差唔到電

我部Eeepc901 放低咗幾個月冇用, 早幾日攞返出嚟用發現差唔到電, 差極都係0%要長插火牛嚟用. 保養又過曬, 請問有冇ching 試過, 係唔係我應該攞去俾人整十定就咁買過舊電? thx

nna 發表於 2010-7-13 23:47

try another battery 1st!

longhair_hk 發表於 2010-7-13 23:59

[quote]我部Eeepc901 放低咗幾個月冇用, 早幾日攞返出嚟用發現差唔到電, 差極都係0%要長插火牛嚟用. 保養又過曬,  ...
[size=2][color=#999999]fctoro 發表於 2010-7-13 15:51[/color] [url=http://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=23283490&ptid=1476255][img]http://www.hkepc.com/forum/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]
舊電可能瓜咗,用軟件check check

richard_tsang 發表於 2010-7-14 12:01

**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

s20021139 發表於 2010-7-14 14:40

你試下入粒電入部機度唔好lock死, 之後打開個mon, 面向keyboard將粒電既左邊用d力推出, 之後開機, 睇下charge唔charge到,

我部901有同一個情況, 而且另一粒代用電冇用2,3星期就charge唔到,

拎出街比人check, 話係可能電同部機short到(不過唔似)

你試下去扮買代用電, 試下部機work唔work, 如果真係買, 佢地既用法同正電唔同, 要keep住插o係部機唔好拎出黎, 順口一提, 正電一舊要9百幾

不過亦有可能係部機本身供電o個邊有問題, 最好試試電池先

佐兵衛 發表於 2010-8-18 22:52

電可以整番架.150元人仔到啦

頁: [1]