電腦領域 HKEPC Hardware 's Archiver

winhk222 發表於 2010-8-13 20:32

eeepc901 4GB SSD 改裝為 16GB SSD

我想問問各位師兄師姐

eeepc901 將 C 盤 4GB SLC  SSD 改裝為 16GB  SLC SSD

現在邊道有得改裝呢..?   4GB 轉 16GB SLC SSD

如果有就唔該各位師兄師姐指點一下.         

在什麼地方可以做到...4GB 轉 16GB SLC SSD .

仲有要幾多錢先可以做到.                              

我又想問下 C 盤既 4GB SLC SSD 既尺碼又係幾多呢 . 如果要買黎自己換 , 係咩品牌同幾錢還有係邊道可以買得到啦..!!!

我又想問下各位 , MLC SSD 又可唔可以安裝到 C 盤取締 SLC SSD 呢..?

唔該晒......謝謝你

rabi 發表於 2010-8-18 10:13

只是安裝的話,出面街很多師傅都可以代為安裝,但材料難求,條件:

1. 50mm mini PCI-e
2. SLC 16GB
3. PATA 制式

我睇過 runcore 的網頁,沒有這種產品了,我唔肯定以前有無,好似見過。

MLC 可以做 OS 盤,但唔建議,好慢的,而且 901 的 mini PCI-e 唔 support SATA 的 mini PCI-e 卡仔,二個月前我都有你的煩惱,結果我用 SLC 的 CF 將它們取締了,CF 是 UDMA mode 5 模式,速度過得去。

winhk222 發表於 2010-8-18 23:43

[b]回復 [url=http://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=23459833&ptid=1489145]2#[/url] [i]rabi[/i] [/b]

查實我要求都唔算高架,我都係唔想開得幾個 ie 出黎睇下野,佢就彈句你的 c 盤空間唔夠.請你清理 c 盤咁姐.

之前少用唔覺有呢個問題,而家發覺到又遲佐...........唉

原來之前華碩有得搞.而家問極佢都話冇得整......激到我死死下.

而家對住部機就真係食知無味,棄知可惜喇..........唉

rabi 發表於 2010-8-18 23:53

要求唔高?用 MLC CF 得唔得?

如果你有 2GB RAM,買 mini PCI-e to CF,再買一張 16GB 500x CF 裝 Windows 7,效能不太差的,我試過 ok,反應理想。

但如果你要繼續用 XP 的話,由於它不支援 trim,唔用 SLC CF 我唸會好慢。

唔好放棄 901,它是連著住個 mon 都能做到待機 17W 的機。

我二手買完返來都後悔了,點解咁遲先買。:d:

winhk222 發表於 2010-8-19 01:34

[b]回復 [url=http://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=23464146&ptid=1489145]4#[/url] [i]rabi[/i] [/b]

你講果d野我自己唔識整架,我都唔知係咩黎.

我呢d用黎上下網呀,睇下少少野呀. 佢唔好成日彈d野出黎,又話空間唔夠呀.呢樣果樣呀.咁就得架喇

我 c 盤 4g  d 盤 8g .都咁耐啦.

係而諗住會多d用佢先知道佢咁有問題...哈哈哈哈哈

我實在發覺得太遲喇.而家想整番好dd姐.都咁難 .   條 32 g ssd 等佐2日先有貨 , 到有貨安裝佐又認唔到...哈哈哈....真係玩死呀.

august04 發表於 2010-8-19 02:31

[i=s] 本帖最後由 august04 於 2010-8-19 02:33 編輯 [/i]

朋友....唔駛頭痛, 我自己幫朋友換過都有5部901的SSD, 可以同你分享少少經驗, 首先要換本身4G的SSD, 係有點麻煩, 但跟住嚟拆都可以[url]http://tech.163.com/digi/08/0618/11/4ENGEGRP001628BV.html[/url] , 當然選擇換本身的16G, 即係長90mm的方便得多, 同換ram無分別, runcore及kingspec都有, 但我就選比較便宜的kingspec, 32G 7佰多, 但性能好滿意, 一定比原裝4G的好好多, 而高登地庫專買SD CARD的一間有售
最後, 如果你係舊版的BIOS, 必須先UPDATE BIOS才認到新SSD, 所以唔駛擔心

winhk222 發表於 2010-8-19 03:15

[b]回復 [url=http://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=23464950&ptid=1489145]6#[/url] [i]august04[/i] [/b]

師兄. 聽你咁講,我係要張     c 盤 4g ,轉條 16g 既 90mm .     將 d 盤 8g 轉條 32 g , 70mm

不過先要將電腦UPDATE BIOS才認到新SSD

師兄 16g 同 32g 既ssd 都係 MLS 呀 ..?

rabi 發表於 2010-8-19 09:27

樓主,你的要求其實係高的,SLC 的話唯有用 CF,transcan 的 300x CF 正是,盛惠 $1230.00,加張轉接卡即可,包生仔,我就係這個組合了,你捨得嗎?

kennonma 發表於 2010-8-19 10:24

[quote]回復  rabi

查實我要求都唔算高架,我都係唔想開得幾個 ie 出黎睇下野,佢就彈句你的 c 盤空間唔夠.請 ...
[size=2][color=#999999]winhk222 發表於 2010-8-18 23:43[/color] [url=http://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=23464062&ptid=1489145][img]http://www.hkepc.com/forum/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

加RAM , 用RAM DRIVE,  張 PAGE FILE 同 IE CACHE搬去RAM DRIVE

winhk222 發表於 2010-8-19 23:03

hihi   
我而家咁算唔算係 upgrade  901 xp bios 完成呢..?

版本 : 2103
晶片組 : Calistoga
日期 : 06-11-2009
BIOS種類 : AMI
BIOS大小 : 512K
是否已經成功 upgrade bios 呢 ..?

唔該晒           謝謝  各位 提供了 901的資料給我 .......唔該晒

頁: [1] 2