電腦領域 HKEPC Hardware 's Archiver

scoutdan 發表於 2010-9-4 09:46

eee pc 1015PED 升級RAM 失敗急問! 請幫幫忙!

幫同事買了1015PED, 1GB 1333MHZ RAM, 覺得想加RAM, 咁我幫佢係JUMXO 買了1條 KINGSTON 1GB 1066MHZ (第一次係錯頻)回到家切開RAM蓋, 1換1應該無問題啦! 點知BOOT唔起!

咁我查返, 原本條RAM係1333, 我買錯1066, 咁BOOT唔起應該正常呀! 咁拎返去JUMXO換, 換了1條 KINGSTON 1333MHZ (JUMXO話只可換1次), 又回家換啦, 點知又係BOOT唔起機!

點解會咁? 我肯定原本條1GB 係 1333MHZ! 現在新換返黎條2GB KINGSTON又係1333MHZ!

有無大大可以幫忙點解會咁, 應該點做! 我幫同事整架!!

幫幫手解答下!

感激!!!

stevenwcp 發表於 2010-9-4 10:33

你試下只用新ram,睇下開唔開到機先,你兩條ram slot or 一條

scoutdan 發表於 2010-9-4 18:55

[b]回復 [url=http://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=23556829&ptid=1498765]2#[/url] [i]stevenwcp[/i] [/b]

只得1條ram槽!

insert新既2gb ram boot唔起!

big138 發表於 2010-9-5 01:30

咁大劑,我上個禮拜都買左部,重諗住出ssp買條2G ram.

john2000 發表於 2010-9-5 17:26

星期一 帶埋部機 同 2GB ram 去ssp 皇家華碩 維修部問問。

alan4ulove 發表於 2010-9-5 18:41

我都買左1015PED, 我叫埋間舖加埋2G, 都係DDR3 1333, 不過佢同我講換RAM要小心, 因為依部要DDR3 係4 chip 不是 8 chip DDR3. 我都吾清楚, 不過希望D資料幫到你

big138 發表於 2010-9-6 01:25

我下午出ssp問過,大x話叫我攞埋部netbook去俾佢裝,得先俾錢。

honghehehaha 發表於 2010-9-6 21:39

[b]回復 [url=http://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=23564303&ptid=1498765]6#[/url] [i]alan4ulove[/i] [/b]

師兄請問係邊到買到4chips DDR3 RAM呀!
我行完成個灣仔都買唔到! 有D鋪頭我一問就知咩事,行完灣仔知道原來Fujitsu,Lenovo,ASUS都有4chips & 8chips問題!

alan4ulove 發表於 2010-9-7 21:55

其實我係旺角電腦中心買機個時加$250換條2G RAM.  佢都話好多NETBOOK 都係要4CHIPS先得, 所以買RAM要小心.

ngricky 發表於 2010-9-8 11:51

呢一個係 Intel N475/N455 問題.. 全部牌子都係咁....
Kingston 好似出左一隻 RAM 係 compat. with N455/N475 的...

大家可以問問...

頁: [1] 2