電腦領域 HKEPC Hardware 's Archiver

chue 發表於 2022-7-22 07:11

微软下一代桌面操作系统曝光!六成网友力挺win12

[i=s] 本帖最後由 chue 於 2022-7-22 12:42 編輯 [/i]

數字遊戲,換湯唔換藥,唯一最大變動係砍走 tpm 以示同 win11 個分別?

[url]https://nb.zol.com.cn/797/7971050.html[/url]

6年时间,微软公司从Windows 10过渡到了Windows 11。在这个过程中,大多数人都认为Windows 10将会是Windows 系列的终结版。不过,微软出其不意,在win10的基础上推出了win11。

上周,Zac Bowden首次公开了微软下一代桌面操作系统的信息,令人惊讶的是,他爆料Win11 23H2更新(Sun Valley 3)很有可能被取消,且系统从一年一更改为“时刻”更新,也就是不定时推送新功能,最多一年四次。

[img]https://article-fd.zol-img.com.cn/t_s640x2000/g7/M00/07/01/ChMkLGLWLQSIHe4PAACXzmum9wAAAFb3wCzxisAAJfm376.png[/img]

此外,还有爆料称,在2024年,取代win11的新一代系统将会同我们见面。

这套新系统到底如何称呼,想必大家都心中有数。在WinCentral的统计中,近6成网友力挺“Windows 12”,不过,最终命名到底还是要看微软了。

[img]https://article-fd.zol-img.com.cn/t_s640x2000/g7/M00/07/01/ChMkLGLWLWqIVTEgAADPIHnTdP4AAFb3wDPEeMAAM84000.png[/img]

实际上,一些人认为,“Win12”和Win11仅相隔3年时间不是特别以外的事情,当年从Vista、Win7再到Win8,同样是分别相隔3年。但是,如果系统发布突然提速,我们也要考虑到“挤牙膏”的问题。其实这是一个两难的抉择,一方面要无限稳定、兼容性高、学习成本低,一方面还要耳目一新、不是单纯换皮,这就要看微软团队更新的诚意了。

m$ 似已走上不歸路,是好是壞要睇造化,既然 m$ 都開到聲後年出 WIN12,我諗何不索性再推後少少後年先買部新筆電以便對接換代呢?反正都已試出 WIN11 有幾多斤兩,而我認為既然 M$ 都話出 WIN12,WIN11 預載缺省左既 ANDROID 子系統就不妨視之為整個 WIN11 生命周期個 ANDROID 子系統都只會係 INSIDER BETA 品,我就唔勉強啦,待 WIN12 出左再評估

Okt04175 發表於 2022-7-22 07:48

Win12再係咁換湯唔換藥嘅話就會搞到啲人想轉會多過等想等Win14,人嘅容忍度唔係冇上限。

MacOS、Android x86同ChromeOS(或者w/Flex)都係有機會搶到客嘅電腦系統,其他電腦系統飲返「紅酒」就可以行返大多數Windows版程式咁樣已經大幅減少轉會成本。

a99 發表於 2022-7-22 08:27

**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

antonyhk 發表於 2022-7-22 08:37

M$既嘢隔代升級係常識 :smoke:

MirageKnight 發表於 2022-7-22 11:34

[quote]最大問題係,每次更新都爆鑊,好用的功能又移走,都真係唔知個 win 11 搞咩 ...
[size=2][color=#999999]a99 發表於 2022-7-22 08:27[/color] [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=41224452&ptid=2669910][img]//i.hkepc.net/forum/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

有咩OS 大改版後唔爆鑊. IOS有, MacOS有, Android有, linux kernel即使長期beta後正式版一樣有. 只係fix得快唔快, 有無手尾跟啫. 至于新版好唔好用就叧計啦.

rcbananahk 發表於 2022-7-22 12:40

其實apple 已經搶左唔小market,
而家WINDOWS 機越黎越貴, 個MARKET 只會輸得更多

ckyuen2 發表於 2022-7-22 13:41

改個名咪再殺一堆舊硬件
夠膽死仲可以唔俾免費升
...之後個version 就有排無人用:titter:

l0001 發表於 2022-7-23 10:00

**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

rabbit82047 發表於 2022-7-23 16:10

之前話 win10 係最後一代,點知依家又行返三年一代:noway:

atwy 發表於 2022-7-26 23:34

[i=s] 本帖最後由 atwy 於 2022-7-26 23:35 編輯 [/i]

系統唔改點可以賣新硬件, 淘汰舊機,  不過出得咁快就有點兒那個!

頁: [1] 2 3