電腦領域 HKEPC Hardware 's Archiver

chue 發表於 2022-10-24 08:01

共和黨控Google打壓異己

[img]https://orientaldaily.on.cc/asset/china_world/20221024/photo/1024-00180-041b1.jpg[/img]

指標籤作垃圾郵件 歸因不同派別觀點

美國共和黨全國委員會(RNC)上周五入稟法院,指控科技巨企Google將該組織發送的電郵標籤為垃圾郵件,質疑此舉是不公平對待,又謂情況已維持約10個月。RNC批評Google,因「政治派別和觀點不同而限制其電子郵件」;Google拒絕承認相關指控。

RNC入稟加州東部地區法院的狀書指出,Google僅出於RNC的政治聯繫及觀點,不公地扼殺其電郵訊息,在RNC籌款的關鍵時刻,把該組織發送給潛在捐贈者及支持者的數百萬封籌款和投票電郵降級為垃圾郵件。RNC指出,Google在選舉籌款關鍵時刻作出有關行為,對組織造成極大損害。

Google指過濾器反映用戶行為

RNC又指出,近乎全數郵件在月初時可以送至接收者電郵信箱,但到月底則被歸類成垃圾郵件,情況持續多月,但即使嘗試與Google合作也沒有改善。RNC主席麥克丹尼爾(Ronna McDaniel)說:「我們忍夠了,Google公然地對共和黨人存有偏見,我們致力於結束這種偏見。」

Google發言人卡斯塔涅達(Jose Castaneda)發聲明說:「我們不會根據政治派別過濾電郵。Google郵箱的垃圾郵件過濾器只反映用戶的行為。」他補充,公司為競選活動提供培訓和指導方針,並將努力提高電郵的送達率,同時最大限度地減少不必要的垃圾電郵。

共和黨一直以來指控國內科技巨頭對保守派觀點存有偏見,並打壓言論自由。該黨今年較早前提出法案,要求科技巨企分享它們的過濾技術如何運作,並規定除非用戶要求,否則將競選郵件放入垃圾郵件屬非法行為。本報綜合報道

原文網址:共和黨控Google打壓異己 | 東方日報 | 兩岸國際 [url]https://orientaldaily.on.cc/content/china_world/odn-20221024-1024_00180_041/[/url]

rabbit82047 發表於 2022-10-24 13:53

其實真係唔明,時事同科技/電腦資訊真係咁難分:?:

Google 係科技公司,但唔代表所有Google 有關既新聞都係科技相關:giveup:

Okt04175 發表於 2022-10-24 20:46

[i=s] 本帖最後由 Okt04175 於 2022-10-24 20:49 編輯 [/i]

[quote]其實真係唔明,時事同科技/電腦資訊真係咁難分

Google 係科技公司,但唔代表所有Google 有關既新聞都 ...
[size=2][color=#999999]rabbit82047 發表於 2022-10-24 13:53[/color] [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=41381774&ptid=2678762][img]//i.hkepc.net/forum/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]
單新聞講緊 Google嘅電子郵件過濾系統 當然係科技相關。
有好多野都係多重類型,又例如之前音樂平台公司Deezer開發出音樂混音分離AI程式Spleeter單新聞就同時係音樂業、科技業 同埋AI領域相關嘅新聞(大公司嘅動向亦一向都係時事野),唔一定所有野都係單一性質。

Google有自己立場然後帶著立場極唔公平咁處事已經唔係秘密。只係同樣係跨國大企業嘅Facebook做得太出面先令人覺得Google唔似係咁。冠軍多人有印象,亞軍同季軍就冇咁多人記得。

觀星是答案 發表於 2022-10-24 21:03

點証明 google 係因為政治原因而令個堆 email 自動 mark 做 junk mail

好多 email server 都會因應用戶反應或者寄出者既動作而對類似 email 自動加 tag

例如好多人收到封 email 就唔打開直接落垃圾桶,甚至好多人直接 mark 係 Junk mail

咁只要 google 公開數據同準則就唔駛諗咁多野

rabbit82047 發表於 2022-10-24 21:04

[b]回覆 [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=41382576&ptid=2678762]3#[/url] [i]Okt04175[/i] [/b]

呢篇報導明顯偏政治,無人會在意 Google 個 AI 過濾系統
加上佢亦都唔會完全公開個過濾規則,討論呢個方向,連討論點都無

高登阿伯 發表於 2022-10-24 21:36

[quote]回覆  Okt04175

呢篇報導明顯偏政治,無人會在意 Google 個 AI 過濾系統
加上佢亦都唔會完全公開個過濾規 ...
[size=2][color=#999999]rabbit82047 發表於 2022-10-24 21:04[/color] [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=41382604&ptid=2678762][img]//i.hkepc.net/forum/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

咁點解你唔問返樓主?

愚樂無窮 發表於 2022-10-24 22:55

可使用proton mail :titter:

chue 發表於 2022-10-24 23:04

唉,已經唔係貼強國野啦,都中槍

chkichung 發表於 2022-10-24 23:54

[i=s] 本帖最後由 chkichung 於 2022-10-25 00:00 編輯 [/i]

係道貼呢D野令人反感,
無啦啦係道貼美國政治野,
我極度懷疑樓主擁抱美國既思想,
極度懷疑樓主間接恥笑中國無民主,
篇野什至提到共和黨, 間接暗示美國有政黨輪替,
明顯有心鬧大陸一黨專政, 一人無限連任,
樓主已經犯左國安法,
拉得

rabbit82047 發表於 2022-10-25 00:22

[b]回覆 [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=41382802&ptid=2678762]8#[/url] [i]chue[/i] [/b]

唔係邊個國家既問題,而係咁樣既報導只可能係偏向政治,郵件過濾你就算硬拗都好難討論得起

頁: [1] 2