電腦領域 HKEPC Hardware 's Archiver

a99 發表於 2022-12-10 21:35

繞路EUV工藝復旦大學團隊研發全新CFET技術:性能優異

**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

一隻人 發表於 2022-12-13 12:29

[quote]又可以申請補貼了
[size=2][color=#999999]a99 發表於 2022-12-10 21:35[/color] [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=41461156&ptid=2683251][img]//i.hkepc.net/forum/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

好事
總比美國給性少數群體派錢強
這補貼申請下來總要分點給高技術人材
追趕初期其實人材培養和產業前景比實際產品更重要
這賽道本就不好走
美國有機有人有整套產業鏈19年吹到現在
都傳聞要2024才能初產
更惶論白手起家的中國了
想追趕上就算樂觀也應要等個十年八年吧
競爭還是對消費者還是有利的
單看SSD這一兩年作妖比過往少多了
期望以後能買到萬元內的9090吧

ckyuen2 發表於 2022-12-14 07:52

四英寸,同人哋十二英寸比
實用面積估計唔夠十分一
當然開咗個頭先有得繼續玩

其實單嘢都只係層層疊
咁梗係密度翻倍
但自有其限制
例如頻率難推高

zenith 發表於 2022-12-14 14:36

還記得水能汽車嗎? 宣稱入一公升水可以行80公里, 日本最勁只係一公升電油行36公里, 就咁就申請到50億補貼

一隻人 發表於 2022-12-14 16:22

[i=s] 本帖最後由 一隻人 於 2022-12-14 16:26 編輯 [/i]

[quote]還記得水能汽車嗎? 宣稱入一公升水可以行80公里, 日本最勁只係一公升電油行36公里, 就咁就申請到50億補貼 ...
[size=2][color=#999999]zenith 發表於 2022-12-14 14:36[/color] [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=41466896&ptid=2683251][img]//i.hkepc.net/forum/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

冷聚變89年到現在還不是長騙長有
大金控財金到底是真的相信還是在洗錢沒人知道
但因為有騙子在了就不做買賣了?
就和巴鐵和Juicero一樣,願打願捱
事後誰告訴我他願意信一個榨汁器能值8個億?

rabbit82047 發表於 2022-12-15 14:02

最新仲有個例子,就係美國能源部發佈話核聚變實驗已經實現輸出大於輸入能量
實情只係大於激光既能量但唔包產生激光既電能:giveup:
而且輸出大於輸入由2014年就有類似消息,又係美國既 NIF,唔明點解幾年又可以突破一次:haha:

留意係美國既新聞啊:shifty:

triple6 發表於 2022-12-16 00:23

[b]回覆 [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=41461156&ptid=2683251]1#[/url] [i]a99[/i] [/b]

大陸好多呢D申請正苦資助, 其實呢D理論野天花龍鳳都得
做到出黎先算啦, 同埋, yield 都係問題, 出paper只要理論做到就得, 賣街要良率高先可以commercialize

a99 發表於 2022-12-16 00:29

**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

kbpaul 發表於 2022-12-16 09:46

吹完石墨烯又吹CFET,跟住 丁FET 戊FET 己FET 庚FET 辛FET 壬FET 葵FET:adore:

rabbit82047 發表於 2022-12-16 13:16

[i=s] 本帖最後由 rabbit82047 於 2022-12-17 10:22 編輯 [/i]

[quote]吹完石墨烯又吹CFET,跟住 丁FET 戊FET 己FET 庚FET 辛FET 壬FET 葵FET
[size=2][color=#999999]kbpaul 發表於 2022-12-16 09:46[/color] [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=41469924&ptid=2683251][img]//i.hkepc.net/forum/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

美國能源部都一樣吹核聚變突破, 點睇 :shifty:

產生激光能量*0 + 激光能量*1.5 ~= 核聚變輸出能量

P.S. CFET 唔識, 真係唔識評論 :haha:

頁: [1] 2 3 4