電腦領域 HKEPC Hardware 's Archiver

ronimos 發表於 2023-9-6 16:43

Toyota 公布8月底日本工廠停擺並非受到網路攻擊,而是..

由於近年針對大型企業的網路攻擊層出不窮, Toyota 豐田在 2023 年 8 月底發生日本工廠產線因伺服器故障導致停擺,當時傳出 Toyota 恐怕受到網路攻擊影響,不過 Toyota 在 2023 年 9 月公告表示並非受到網路攻擊,而是由於硬碟儲存空間不足引發系統停止,連帶使工廠停工; Toyota 已經在 2023 年 8 月 29 日把系統轉移到更大儲存容量的伺服器,同時強調已經經過驗證避免再度發生。

▲工廠故障的原因是由於伺服器儲存空間不足引發的連鎖故障

Toyota 工廠是在 2023 年 8 月 28 日停擺,事件的原因是由於 2023 年 8 月 27 日對工廠伺服器實施例行維護造成,此次的維護主要是刪除與整理資料庫當中累積的數據,然而由於作業中的系統儲存空間不足導致錯誤進而導致系統停擺,由於伺服器都是採用同一套系統、連帶使備份伺服器也一起產生故障,最終導致工廠停擺。雖說比起遭受網路攻擊因為自己的失誤造成故障是好一些,但也顯示現代化工廠的各種備援機制仍需準備妥當,像是此次就是由於連備份系統都受到牽連才會導致停擺。

[url]https://www.cool3c.com/article/198638[/url]

h君快D去日本拯救日本IT啦

java2 發表於 2023-9-6 17:04

咁大間公司會出現呢d硬碟儲存空間不足咁低級錯誤? data center 冇監控伺服器運行情況? :titter:

Once 發表於 2023-9-6 17:11

[i=s] 本帖最後由 Once 於 2023-9-6 17:13 編輯 [/i]

唔出奇
日本好多工業電腦可以好舊,唔用人手定期check 可能壞機先有人知原來有部咁嘅嘢
之前喺YouTube 睇過一間日本紡織廠用緊7 幾定8 幾年嘅機,仲係打窿輸入張圖案設計
真係長見識

但Toyota 車廠計應該舊極都有個譜
又唔係十年如一日嗰啲廢廠

rabbit82047 發表於 2023-9-6 19:44

因為版主不停封 post,忍唔住留句唔多關事既 post

唔知車廠又會唔會"錯區"呢:shutup:
to 版主

rabbit82047 發表於 2023-9-6 19:46

伺服器儲存空間不足而停擺:xd:

ronimos 發表於 2023-9-6 22:44

大公司爆HDD而停機呢啲電腦奇景都算係電腦資訊掛?

s84292 發表於 2023-9-7 10:12

[quote]咁大間公司會出現呢d硬碟儲存空間不足咁低級錯誤? data center 冇監控伺服器運行情況?  ...
[size=2][color=#999999]java2 發表於 2023-9-6 17:04[/color] [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=41853865&ptid=2705529][img]//i.hkepc.net/forum/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

可能仲係隻3.5"軟盤:redface:

TH30 發表於 2023-9-7 11:06

[quote]可能仲係隻3.5"軟盤
[size=2][color=#999999]s84292 發表於 2023-9-7 10:12 AM[/color] [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=41854724&ptid=2705529][img]//i.hkepc.net/forum/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

3.5?
唔係8 吋都至少係5吋啦

[img]https://cdn.unwire.hk/wp-content/uploads/2016/05/001-174.jpg[/img]

掃馬想機 發表於 2023-9-7 11:31

我係日本公司做過。

佢哋都唔肯投資硬件嘅。特別係電腦。

覺得夠用就得。如果更新設備。係會浪費金錢。

日本仔思想真係好落後。特別係電腦硬件方面。

ukkf 發表於 2023-9-7 13:16

爆碟死機好平常, IT人一定唔會覺得出奇, 無論係幾大既公司

原因係好多地方可以爆, 爆碟, 爆filesystem, 爆db, 爆log, 理論上全部有monitoring, 實際上有機會set漏咗或set咗唔work, threshold set得太高alert咗都救唔切, 甚至爆core dump一下就full冇得救

真正出奇既係一般大公司都唔會公佈呢D咁樣衰既低級錯誤, 就算要公佈都會包裝下, 好少咁坦白咁傻 :d:

[size=1][color=Silver]via HKEPC IR 5.1.14 - Android(5.1.2F)[/color][/size]

頁: [1] 2 3 4