電腦領域 HKEPC Hardware 's Archiver

Baggio3go 發表於 2023-12-22 09:04

上海微電子成功自製28奈米光刻機

[url]https://www.worldjournal.com/wj/amp/story/121339/7655732[/url]

美國既制裁已經變成笑話!!!!
感動!!!

rabbit82047 發表於 2023-12-22 13:14

[i=s] 本帖最後由 rabbit82047 於 2023-12-22 13:27 編輯 [/i]

今次係股東放消息,可信度好高
照計就係 ArFi 光源浸潤式duv
因為 SMEE 已經有用 ArF 光源既光刻機,傳黎都無意思

至於 28nm 唔算係光刻機規格可以直接無視

阿峰 發表於 2023-12-22 14:16

睇下2年後會唔會出到14納米光刻機....
不過到時EUV話唔定有突破....

axeoil 發表於 2023-12-22 14:45

仲28nm?之前唔係有個阿婆話人手已經可以雕到3nm定1nm? :xd:

[size=2][color=#cccccc]via HKEPC Reader for Android[/color][/size]

六代火龍 發表於 2023-12-23 04:54

[i=s] 本帖最後由 六代火龍 於 2023-12-23 04:58 編輯 [/i]

快的搵清華大學精英中既精英 研發7nm 5nm 3nm 打破美帝包圍網吧  :xd:

VV 發表於 2023-12-23 08:49

都話ASML 大量出貨即係好事近:d:

HelloOcean 發表於 2023-12-27 17:57

龍芯式成功:titter:

raywan 發表於 2023-12-27 18:46

睇下上海微電子產品同某A同K字頭產品外觀,晶圓出入口位都差唔多一樣,連紅綠燈位置都一樣就知又係抄功課啦,有咩值得開心呢?
又係好似國產飛機一樣,全中國人都以為中國真係成隻飛機自己造出來,點知原來只係造到飛機翼同飛機坐位,但係核心技術引擎,飛機系統....都係要同外國勢力購買說成自己研發,意義何在:?:

rabbit82047 發表於 2023-12-27 20:10

[b]回覆 [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=42002828&ptid=2713780]8#[/url] [i]raywan[/i] [/b]

其實部部手機都係四四方方,唔通都係抄?
又或者間間手機廠都係用 arm 核心,咁係咪間間廠都無用,留返 arm 就得?
假設 arm 最得,咁不如設計埋成部機,反正最核心果 part 都係佢既技術,唔係連個手機機身都設計唔到掛?

以上幾句係咪好似好合理,但又好似唔多合理呢
當然唔明既,就當我無講野:kicking:

raywan 發表於 2023-12-27 21:46

[i=s] 本帖最後由 raywan 於 2023-12-27 13:48 編輯 [/i]

[quote]回覆  raywan

其實部部手機都係四四方方,唔通都係抄?
又或者間間手機廠都係用 arm 核心,咁係咪間 ...
[size=2][color=#999999]rabbit82047 發表於 2023-12-27 12:10[/color] [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=42002936&ptid=2713780][img]//i.hkepc.net/forum/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

其實部部手機都係四四方方,唔通都係抄?所以未有FLIP 同FLOP 機,以前nokia有遊戲機形手機,有LG 4:3闊
mon手機......:xd:   
又或者間間手機廠都係用 arm 核心,咁係咪間 ...以前asus有x86 atom cpu 手機,有drangonball cpu,xscale cpu windows mobile phone,不過arm cpu有唔係架構,1+3+4核,有4+4核...A610架構ga.....
我讀書年代用486, casio personal computer PB-700,上堂用palm你O個時都唔知響邊了

頁: [1] 2 3