電腦領域 HKEPC Hardware 's Archiver

win1628 發表於 2024-1-8 21:45

WD 5TD my passport HDD detect 唔到, help

[i=s] 本帖最後由 win1628 於 2024-1-9 13:25 編輯 [/i]

WD 5TD my passport HDD detect 唔到, help

喺檯跌落地後USB插返電腦, HDD 照樣轉動, 但detect 唔到, HDD 有近呢10年photo, video等
問WD 代理可換另一個全新, 如要恢復數據要$7000
請問係咪可以買個硬碟讀卡器可攞返數據?
Help

gohkepc 發表於 2024-1-9 10:14

my password 就唔知,my passbook我就奶過嘢,冇跌過,有撞過,放埋一邊幾個月冇用就己經壞咗,data己經讀唔到,3年保用一換一,不過喺電腦有個copy先保到啲data,重要data最少要3個copy,切記!

[size=2][color=#cccccc]via HKEPC Reader for Android[/color][/size]

a2462 發表於 2024-1-9 10:47

有password就比番人啦:redface:
my password 同 my passbook 我都未聽過
my passport 個接頭焊死左

sands 發表於 2024-1-10 13:32

wd同東芝都係焊死,拆唔到出來當普通sata 用,
要拆碟用買希捷/威剛

win1628 發表於 2024-1-18 21:28

感謝各位解答

攞咗去西數整, 不過都係恢復唔到數據, 

再攞去多一間試吓, 再唔得去深圳試試, 

諗住買多一個5TB, 唔要西數有邊款好, 謝謝

KinChungE 發表於 2024-1-22 20:28

[quote]感謝各位解答

攞咗去西數整, 不過都係恢復唔到數據, 

再攞去多一間試吓, 再唔得去深圳試試, 

諗住買多 ...
[size=2][color=#999999]win1628 發表於 2024-1-18 21:28[/color] [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=42030924&ptid=2715073][img]//i.hkepc.net/forum/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

5TB基本上只得兩款HDD
一係WD一係Seagate, 兩隻都係SMR
相比之下, Seagate效能慘不忍睹
得WD叫可以正常用下

(其他牌子入面都係WD/Seagate)

頁: [1]