電腦領域 HKEPC Hardware 's Archiver

田力 發表於 2024-5-25 09:56

用緊三星 s21 fe,開始覺得有時會慢

其實幾年過後而家嘅新機會唔會爽好多?

jk1399 發表於 2024-5-25 10:20

[i=s] 本帖最後由 jk1399 於 2024-5-25 10:23 編輯 [/i]

s21 fe=sd888
我自己用緊oneplus 8t, 仲要係865, 完全唔覺慢

日常用, 換到8gen2/3, 感知上不會有乜分別
(因為我用呢部8T就係屋企人唔用, 我拎來用, 8T佢用左3年, 問佢而家用8gen2, 分別大不大, 佢話無乜分別)

換機最大分別, 係相機提升不少及有新鮮感

扑街仔 發表於 2024-5-25 11:09

S21FE仲行緊CPU 70%

暫未有需要開足火力(打機都只係玩Real Racing 3)

田力 發表於 2024-5-27 11:25

好 :adore:

爪王凌雨 發表於 2024-5-27 17:14

我全部同錢銀有關既嘢8成都係放落S20FE度
不打手遊不覺得慢,但今年頂級既機未用過不知日常用途差距有幾大
我都知睇軟體測試個線相距幾條街咁遠

jk1399 發表於 2024-5-27 17:54

[i=s] 本帖最後由 jk1399 於 2024-5-27 18:03 編輯 [/i]

[quote]我全部同錢銀有關既嘢8成都係放落S20FE度
不打手遊不覺得慢,但今年頂級既機未用過不知日常用途差距有幾大
...
[size=2][color=#999999]爪王凌雨 發表於 2024-5-27 17:14[/color] [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=42189883&ptid=2724194][img]//i.hkepc.net/forum/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]
認真, 而家D提升, 的確係無乜分別, 感知不強
唔同當年由EMMC轉成UFS, 就真係覺提升巨大

以前D機用得耐就真係LAG

比如十年前買過SAMSUNG, 當S5
用一排就好LAG好卡, 就話: 三星垃圾來, 一定唔再買

仍停留係呢D"刻板印象"既"老機迷", 大有人在
其實都唔係好關牌子事, 當年手機水平, 就係咁上下

speed 發表於 2024-5-27 21:26

我部機而家跑分55萬左右,都想知同百幾萬的跑分用落大唔大分別

manhoi 發表於 2024-5-28 02:17

半年前仲用部S10 粒855 特登行埋慳電模式都好順
你會唔會裝得太多垃圾 塞爆咗粒UFS

okt04125 發表於 2024-5-29 01:52

啱啱由12s pro 轉 iqoo 11s 簡直係兩個世界

moonless 發表於 2024-5-29 02:15

屋企人有兩部淘汰咗嘅s10+同s21fe
用咁耐都冇投訴用app有lag過,純粹為咗相機換代

頁: [1] 2