電腦領域 HKEPC Hardware 's Archiver

hk133 發表於 2024-5-25 20:30

三星S20 FE甩後蓋後續|68#已向三星投訴旺角朗豪坊維修中心

[i=s] 本帖最後由 hk133 於 2024-5-27 13:30 編輯 [/i]

我又做下西客先。(x

話說之前講到我部經過原廠維修嘅 Samsung S20 FE 早排後蓋甩咗,然後發現膠條上面另外加咗膠水固定,有明顯嘅額外膠水漬。

HKEPC fb group 嗰邊出 post 後有一位喺 Samsung 港島區某維修中心做嘅 fb 網友 PM 聯絡我,提議我去返當初維修嘅旺角朗豪坊維修中心問一問先,睇下佢哋肯唔肯幫我整返。結果朗豪坊嗰邊當然係以過保為由,要我俾 $200 檢查費先,檢查過後再報價維修,而且要等 5-7 個工作天。錢都係其次,要等咁耐,我需要另外準備過一部後備機頂住先,然後又要過資料,都幾麻煩下,所以我考慮下再決定整唔整。

之後網友表示可以去港島區某維修中心搵佢,佢幫我痴返個後蓋,即日可以搞掂畀返我,不過佢就講「痴返好,都當部機唔再防水」,對話期間我都講過係「驚唔小心入水整壞部機」先想痴返好個後蓋、「如果只係痴返唔甩就冇必要」。

於是夾啱日子得閒、確認日子之後,到約定當日我就上去 Samsung 港島區某維修中心搵嗰位網友幫我整。整咗之後拎起部機,後蓋同邊框之間嘅縫隙仲闊過未整之前,機頂仲凸咗一大舊黑色膠條出嚟,邊框四周都有少少膠漬殘留。然後佢話因為係佢私底下幫我整、冇開單,所以只係人手清理返舊嘅膠條,當然都冇做過氣密測試。

於是我得到一部 99% 機率唔防水、後蓋縫隙媲美街舖新手維修嘅 S20 FE。

btw 多謝佢主動聯絡幫忙,起碼佢都有嘗試過幫手,雖然結果未如理想。

JIMillim 發表於 2024-5-25 21:16

喺度我都分享下
因工作關係, 有一部工作用嘅S20 FE, 長期喺冷氣房兼保存喺櫃桶內
但都出現甩背蓋現象, 又係膠水溶溶地
結論: 原廠膠水會自然分解, 就算畀錢換新嘅, 過多幾年都係一樣

hk133 發表於 2024-5-25 21:46

[quote]喺度我都分享下
因工作關係, 有一部工作用嘅S20 FE, 長期喺冷氣房兼保存喺櫃桶內
但都出現甩背蓋現象, 又係 ...
[size=2][color=#999999]JIMillim 發表於 2024-5-25 13:16[/color] [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=42187744&ptid=2724233][img]//i.hkepc.net/forum/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

我部機係有明顯嘅額外白色膠水漬喺原有膠條嘅表面,而且係一點點膠水漬,位置歪歪曲曲,人手點啲膠水落去先會整到咁核突。甚至有啲膠水點咗落去原本嘅防水膠條旁邊條天線。

sands 發表於 2024-5-25 22:34

s20fe 點解唔淘件,samsung 大把正副廠配件換,以前用過s20fe 試過撞爆鏡頭玻璃都係淘正廠件自己換(聲稱),到放過時都係睇唔出:giveup:

湯豬六十 發表於 2024-5-25 22:41

[i=s] 本帖最後由 湯豬六十 於 2024-5-26 18:25 編輯 [/i]

[quote]我又做下西客先。(x

話說之前講到我部經過原廠維修嘅 Samsung S20 FE 早排後蓋甩咗,然後發現膠條上面另 ...
[size=2][color=#999999]hk133 發表於 2024-5-25 20:30[/color] [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=42187698&ptid=2724233][img]//i.hkepc.net/forum/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

同埋佢即時整俾番你

時間未必足夠,想紙細 d 做都未必得,可能隔幾日耐,時間足 d 會好 d。

加埋偷雞。好多 step 都唔見得光唔做得。

唔係同一店,其它區既事。算係咁。
不過早知咁既效果。都未必整。

個位版友都算係咁。

[size=1][color=Silver]via HKEPC IR 5.1.14 - Android(5.1.2F)[/color][/size]

jk1399 發表於 2024-5-25 23:20

[i=s] 本帖最後由 jk1399 於 2024-5-26 06:21 編輯 [/i]

一部咁既舊機, 搞來搞去, 仲想整返有氣密, 有防水, 算了吧

[img]https://cdn.discuss.com.hk/t/3d037f/f/800x0/https://img.discuss.com.hk/d/attachments/day_240526/20240526_1d7aaf36bd409056c489vZTYOohLZoms.jpg[/img]

只要痴得貼合, 唔洗理乜野有無氣密, 基本上雨水情況下, 都唔會入水
(拎去沖水, 成部跌落水就另計)

但呢部機而家殘值都係得返600-700, 根本無必要為左呢件事搞來搞去, 真係咁難得入水入到壞, 就由佢

a886 發表於 2024-5-25 23:27

[b]回覆 [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=42187698&ptid=2724233]1#[/url] [i]hk133[/i] [/b]

有無相睇下"機頂仲凸咗一大舊黑色膠條出嚟":xd:

hk133 發表於 2024-5-25 23:37

[i=s] 本帖最後由 hk133 於 2024-5-25 15:40 編輯 [/i]

[quote]回覆  hk133

有無相睇下"機頂仲凸咗一大舊黑色膠條出嚟"
[size=2][color=#999999]a886 發表於 2024-5-25 15:27[/color] [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=42187900&ptid=2724233][img]//i.hkepc.net/forum/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

指俾佢睇之後,佢拎返部機入去,搵嘢批走咗凸出嚟嗰截黑色膠條,所以冇。

henrychin 發表於 2024-5-26 00:39

三星手機都係外判維修 图腾
ching都唔話得
ADHE貼紙應該倉儲有數,偷偷私下幫手維修.

semson 發表於 2024-5-26 11:09

我部note 10長期用套,3年左右背売都離離地。去維修中心換電,佢應該幫我換左新膠水。之後都唔敢當佢防水機用。

頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10