電腦領域 HKEPC Hardware 's Archiver

ringo1 發表於 2024-5-28 16:20

而家想要support SD卡嘅仲有乜選擇

我部S10今日終於在toilet浸死左
近年完全無睇新機spec所以想問下有邊部機可以揀

價錢唔係問題,有冇5G唔care, 影相靚打到機最好但非必須,但係我都係想有番sd 卡
(好似今日咁部機卒死 都唔驚唔見file)
要用銀行app同八達通所以應該要港行

我search左一朝,考慮緊:
Xperia 1 VI - 睇review好似唔錯,但冇左D用慣左嘅***野(sound assistant per app volume) 同好似仲係會過熱?
Galaxy A55 - spec勉強好過S10少少 但冇無線充 相機叫有好過冇咁

想問下仲有無乜我睇漏嘅機?

INGRAMLI 發表於 2024-5-28 16:40

[i=s] 本帖最後由 INGRAMLI 於 2024-5-28 17:17 編輯 [/i]

雖然ching話價錢唔係問題,但目前價錢計,Sony Xperia 上代1V抵玩過最新的1VI唔少,除非ching好想要主流尺寸比例(19.5:9),1V平3千左右,只係遠鏡輸少少,A55 SoC小勝S10的SD855,但部機成212g,重過Sony 1V/1VI 25/20克,幾墜手下,同埋唔止一個review話裸機手感一般,邊框有少少刮手,個人認為除左更新年期較長同價錢比較便宜外影相打機真係麻麻,ching價錢唔係問題都係揀返Sony 1V/1VI比較合適...

ringo1 發表於 2024-5-28 16:47

[quote]雖然ching話價錢唔係問題,但目前價錢計,Sony Xperia 上代1V抵玩過最新的1VI唔少,除非ching好想要主流尺寸比 ...
[size=2][color=#999999]INGRAMLI 發表於 2024-5-28 16:40[/color] [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=42191226&ptid=2724405][img]//i.hkepc.net/forum/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

Thanks,啱啱睇左,Sony 1V真係spec差唔多,平好鬼多
咁比真係唔多使諗A55

頁: [1]