電腦領域 HKEPC Hardware 's Archiver

rebmup 發表於 2023-5-14 14:09

Google pay 使唔使一定著mon解鎖先用到 ?

幾年無用過,  以前唔一定要著mon解鎖,  都可以用到; 最近用番,  但而家唔著mon就用唔到, 一著mon解鎖就用到,  係因為我轉左手機, 定係google pay 改左一定要著mon解鎖先比用 ?

如果只著mon, 但唔解鎖又可以嗎 ?

[size=2][color=#cccccc]via HKEPC Reader for Android[/color][/size]

kofz 發表於 2023-5-14 14:54

[quote]幾年無用過,  以前唔一定要著mon解鎖,  都可以用到; 最近用番,  但而家唔著mon就用唔到, 一著mon解鎖就用到 ...
[size=2][color=#999999]rebmup 發表於 2023-5-14 14:09[/color] [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=41696403&ptid=2696742][img]//i.hkepc.net/forum/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

我冇開Google Pay

但唔解鎖就用到

唔怕被人盜用?

[size=1][color=Silver]via HKEPC IRF 5.0.0 - Android(5.0.1)[/color][/size]

speed 發表於 2023-5-14 15:03

唔著MON下用到都太危險吧, GOOGLE PAY解左鎖拍機就用到

behappy 發表於 2023-5-14 15:12

小額款項 (1000以下 HKD) 的交易無需解鎖

重要事項:低於某個金額的感應式付款交易可能不需要解鎖手機。請參閱以下表格以瞭解區域性規定。

在手機上鎖的狀態下,您只能進行有限次數的交易。當次數超出上限,手機便會要求您先行解鎖。此外,您必須在解鎖後數分鐘內完成交易。

提示:您可以設定手機為解鎖後才可完成近距離無線通訊 (NFC) 交易,多加一重安全保障。

如要開啟此設定:

前往「設定」Settings gear。
    輕按 [已連接裝置] 然後 [連接偏好設定] 然後 [NFC]。
    開啟 [必須解鎖裝置才能使用 NFC]。

如果找不到此選項,您可能需要更新手機至最新 Android 版本。

頁: [1]