電腦領域 HKEPC Hardware 's Archiver

xxmartin 發表於 2024-5-19 09:53

封呢個喉蓋點稱呼?

[i=s] 本帖最後由 xxmartin 於 2024-5-19 09:54 編輯 [/i]

原來叫人上黎整封左條煤氣喉係要$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$架!

所以、如果、假如、或者、拆左條軟喉,配番個蓋咀係叫咩名?係咪一般水喉用果d銅喉6分蓋?

[attach]2423776[/attach]

1個閒人 發表於 2024-5-19 10:24

那個應該叫喉冚,
你可上網,參考類似[家居DIY手冊]:silent:

但你果條野, 係咪水喉呀?:?:

tragamer 發表於 2024-5-19 10:33

似係煤氣:baby:
最好搵師父

wildcat2005 發表於 2024-5-19 11:19

師兄唔好玩啦,你呢條煤氣喉嚟千祈唔好自己整.

HK2046 發表於 2024-5-19 16:52

煤氣一切設備唔到你整㗎喎

呢啲掣用二三年都唔會有問題
點解你要整呀

xxmartin 發表於 2024-5-19 17:53

唔係整,係唔再用煤氣個煮食爐.......不過呢到問得總係有堆安全急先鋒跳出黎教你做人道理........

已經搵到答案!謝謝以上各位!:wahaha:

ghost2377 發表於 2024-5-19 18:09

[i=s] 本帖最後由 ghost2377 於 2024-5-19 18:10 編輯 [/i]

~~不過呢到問得總係有堆安全急先鋒跳出黎教你做人道理........
對對對,一切不用講安全道理,天下任我行!!
樓主跟本不用上黎問,一切法理法規自有解釋:good:
唔啱聽的,為你好的,通通是屁話

xxmartin 發表於 2024-5-19 18:23

[quote]~~不過呢到問得總係有堆安全急先鋒跳出黎教你做人道理........
對對對,一切不用講安全道理,天下任我行! ...
[size=2][color=#999999]ghost2377 發表於 2024-5-19 10:09 AM[/color] [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=42179934&ptid=2723813][img]//i.hkepc.net/forum/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

係我反應大左,謝謝好意!:adore:

ghost2377 發表於 2024-5-19 18:56

[b]回覆 [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=42179953&ptid=2723813]8#[/url] [i]xxmartin[/i] [/b]

其實大家都係善意的,水電diy只要足夠安全意識同合理操作,風險是很低的
高壓氣體這類工種屬高風險類,連累他人就唔好啊:adore:

hketa 發表於 2024-5-19 18:57

[i=s] 本帖最後由 hketa 於 2024-5-19 19:01 編輯 [/i]

[quote]原來叫人上黎整封左條煤氣喉係要$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$架!

所以、如果、假如、或 ...
[size=2][color=#999999]xxmartin 發表於 2024-5-19 09:53[/color] [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=42179461&ptid=2723813][img]//i.hkepc.net/forum/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

首先你有冇牌的?第2,水喉係可以無牌自己diy,只要係過水錶後,離開屋苑公家段,入左屋企。第3,假設係煤氣或石油氣,你自己強行做,做得好無漏氣體,你(符碌)成功。做得唔好,引致觸動爆炸,小則自己受傷,大則成棟樓影響結構,擔心師兄你輸身家或破產,千古留名!

[size=1][color=Silver]via HKEPC IRF 5.1.14 - Android(5.1.2)[/color][/size]

頁: [1] 2 3 4