電腦領域 HKEPC Hardware 's Archiver

manman132003 發表於 2024-5-20 12:07

小弟屋企鋁窗滲水

套鋁窗新裝的、半年左右、近期大雨多先發現圖中圈住D位有水滲出、量唔多、下大雨一日會整濕一張紙巾的份量、但搵唔到源頭、有冇師父知咩原因?[attach]2423870[/attach]

1個閒人 發表於 2024-5-20 12:35

呢張圖片, 只能顯示出水位置,
但滲入水嘅成因, 就未能睇到:crybye:

cantona7 發表於 2024-5-20 12:40

新裝,估窗邊有上面罅

水由上面向下流

[size=2][color=#cccccc]via HKEPC Reader for Android[/color][/size]

teddybearhk 發表於 2024-5-20 12:51

手和頭部能否申出窗外工作?如果可以的話,喺出面鋁窗和牆的接口位塗透明防水膠2層,另外那個45度的窗線夾口都要塗,逢係夾口都要塗。
如果唔出得,室內用一字螺絲批拆開鋁壓條,喺裡面打玻璃膠,都係盡做:agree:。

我上星期好天剛好做左,修好了,昨晚下大雨都冇事:wahaha:

teddybearhk 發表於 2024-5-20 12:53

睇清楚啲,好像上面都有窗口,有機會喺上面窗滲水,經裡面窗框漏出來

HONG-BAC 發表於 2024-5-20 12:58

[i=s] 本帖最後由 HONG-BAC 於 2024-5-20 13:01 編輯 [/i]

應該係塊玻璃內的玻璃膠封唔晒塊玻璃,令雨從縫隙滲入
1)每次都用紙巾/布索水
2)從外補玻璃膠 (如可以)
3)𠝹開4條玻璃膠,再拆鋁條 (先拆上下,後拆左右),重新在玻璃邊批滿玻璃膠,希望可以封晒所有縫隙,令雨水滲唔到入屋 (除非好明顯有隙,或者可以多過一條隙,否則唔容易睇到)
4)𠝹開4條玻璃膠,再拆鋁條,拆埋玻璃,重新痴過

有錯請指正,請各高手/熟手CHING補充:cheers:

lawrencelau1 發表於 2024-5-20 13:31

套鋁窗新裝的、半年左右
<-- 冇保養咩

manman132003 發表於 2024-5-20 13:45

[b]回覆 [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=42180859&ptid=2723885]7#[/url] [i]lawrencelau1[/i] [/b]

公屋野,但係我自己比錢房署換的,所以我唔拆啦,睇吓有冇人有呢啲問題,而且我都唔知點拆。不過都多謝樓上師兄意見。

teddybearhk 發表於 2024-5-20 15:13

[quote]應該係塊玻璃內的玻璃膠封唔晒塊玻璃,令雨從縫隙滲入
1)每次都用紙巾/布索水
2)從外補玻璃膠 (如可以)
3) ...
[size=2][color=#999999]HONG-BAC 發表於 2024-5-20 12:58[/color] [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=42180808&ptid=2723885][img]//i.hkepc.net/forum/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

請教玻璃膠正確應該用哪一種? 中性玻璃膠定係耐候791適合d?

manman132003 發表於 2024-5-20 15:48

[b]回覆 [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=42180786&ptid=2723885]3#[/url] [i]cantona7[/i] [/b]

室內用一字螺絲批拆開鋁壓條<--------- 請問這個點做?其實我唔係好明鋁窗個結構、師兄可以指點下嗎?

頁: [1] 2