電腦領域 HKEPC Hardware 's Archiver

andy323 發表於 2024-5-21 15:03

(操作疑難)室內無線電話充電

各位師兄,

我記得有一個post 係講有關室內無線電話充電嘅資料, 但係我搵唔到.
上星期開始, 屋企嘅Panasonic 室內無線電話充唔到電, 咁我就用 Ikea 去代替, 但係亦唔得.
請問用乜嘅電先可以?

原裝電:  1.2V, 560 mAh
IKEA: 1.2V 900 mAh
[attach]2424011[/attach]
[attach]2424012[/attach]

master_hong 發表於 2024-5-21 15:06

實際上咁樣替換電池係冇問題
會唔會檢查係咪電話本身充電功能出問題

例如用充電機充完電池之後放入電話使用

[size=1][color=Silver]via HKEPC IRF 5.1.14 - Android(5.1.2)[/color][/size]

andy323 發表於 2024-5-21 15:22

師兄多謝回覆
我都嘗試過充電後先放入電話,但係幾個鐘頭後就冇電, 可能電話嘅充電坐有問題.
我依家用緊 非充電嘅電池
等我去檢查充電座係唔係真係有問題

Nightcatcat 發表於 2024-5-21 17:28

我記得Pan記有些型號的說明書有講過,用其他充電器充滿的電池,放回本機電量顯示會不正確。
它建議電池用本機作一次長時間充電(例如 12 小時),電量顯示才會正確,我試過是真的。

[size=2][color=#cccccc]via HKEPC Reader for Android[/color][/size]

ccc123 發表於 2024-5-21 17:35

去Duck Street 雄揮。。。。配返原装。。。:loveliness:

lalawoo 發表於 2024-5-21 17:42

又唔需特登去到鴨記,屋企附近有啲電器舖都有

raymondchan338 發表於 2024-5-21 18:53

panasonic電話我試過用愛老公或者正牌eneloop都冇問題。

[size=2][color=#cccccc]via HKEPC Reader for Android[/color][/size]

andy323 發表於 2024-5-21 19:35

[quote]我記得Pan記有些型號的說明書有講過,用其他充電器充滿的電池,放回本機電量顯示會不正確。
它建議電池用本 ...
[size=2][color=#999999]Nightcatcat 發表於 2024-5-21 05:28 PM[/color] [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=42182597&ptid=2723955][img]//i.hkepc.net/forum/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]
我會再試試
順便要多謝其他師兄嘅意見.

alax 發表於 2024-5-22 08:34

[quote]師兄多謝回覆
我都嘗試過充電後先放入電話,但係幾個鐘頭後就冇電, 可能電話嘅充電坐有問題.
我依家用緊 非 ...
[size=2][color=#999999]andy323 發表於 2024-5-21 15:22[/color] [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=42182399&ptid=2723955][img]//i.hkepc.net/forum/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

非充電嘅電池 會唔會又係幾個鐘後無電?

platinum 發表於 2024-5-22 10:31

壞牛/接觸不良機率高
首先 放入充電座會有聲

頁: [1] 2 3