電腦領域 HKEPC Hardware 's Archiver

tonychoi 發表於 2019-5-3 23:34

Synology MR2200ac 開箱 Vs 現役某LINK AC router

[i=s] 本帖最後由 tonychoi 於 2019-5-3 23:58 編輯 [/i]

我屋企係三十幾年的屋邨,果個年代根本無諗過上網/拉線入房,又無理由在廳走條明線入房咁核突。因此長年都係靠個router放在廳中間上方,用盡wifi最佳發射位置原理,而以前亦有試過用插牆舊式wifi-repeater/power line等的輔助設備,但改善效果亦不明顯,尤其係power line真係用耐左便唔穩定。

其實一早知有mesh功能的router,可以無鏠連接,想試好耐,但因為屋企只係480尺,果時最後都係買了部3條天線的AC router代替服役多年的1043nd,諗住可以改善問題。係!的確用現在的AC router下,房的wifi有改善了一些,但只限2.4G環境下,因為5G真係穿牆效果好差。最慘係樓上樓下左右都用2.4G Router,呢兩年真係2-3個月要轉頻道避開,網絡先可以流輰一些。因此今次參加Synology MR2200AC 的測試分享,最大目的是想試下mesh功能的router+wifi ap,在我呢d唔係大地方但又阻隔好厲害的情況下有沒有幫助。
[attach]2124132[/attach]
以下是我家的佈局簡圖:
[attach]2124129[/attach]

紅色的位置是我現在的router放置位置,而新的Synology MR2200AC亦會放在同一位置測試,左下角是我的書桌位置,亦是今次測試的位置,因為這亦是全屋接收最差的位................。而另一部做wifi AP的Synology MR2200AC放置在房的書櫃上方。

原來某LINK的 AC ROUTER位置:
[attach]2124130[/attach]

改放了Synology MR2200AC後:
[attach]2124131[/attach]

房內書櫃頂另一部Synology MR2200AC:
[attach]2124133[/attach]

這樣的擺放位置,我覺得已經是最好的位置分佈了,或者大家會問,480呎要用兩部MESH Router嗎? 一部AC router真的唔掂?
大家看一看下面用AC router下的測試結果便明白我的苦惱。

[attach]2124134[/attach]

上圖的上方兩張圖是用2.4G連接IPHONE 6S下用wifi spot測試內聯wifi及用ofca測試上網速度,而下圖是5G連接IPHONE 6S下的測試結果,唉....[size=3]我是用老電100m光纖 plan,2.4G下內聯都係得50MBIT/S,實際上網就16.4MBIT/S....,而5G連接直頭跑跑下唔穩定中斷了。上網龜速真係快到唔想講。所以我才想試MESH Router。[/size]
[size=3]
[/size]
[size=3]設定Synology MR2200AC其實很簡單,跟說明書指示插連,先設計ROUTER,再接駁另一部MR2200AC WIFI AP,步驟很簡單,下面是安裝介面及設定的介面,比起我現在用的AC ROUTER,真係簡潔易用好多,而且有很多資訊:[/size][size=3][attach]2124135[/attach]
[attach]2124136[/attach]
[/size]設定好ROUTER後便可以加另一部MR2200AC做WIFI AP:

[size=3]
[attach]2124137[/attach]
[/size]
[size=3]
[/size]
[size=3][attach]2124138[/attach]

[/size]
[size=3][attach]2124139[/attach]
[/size]
[size=3]
[/size]
見到這個畫面便表現已設定完成,狀態良好!

[attach]2124140[/attach]

加多一張Synology MR2200AC的規格圖,Qualcomm IPQ4019, 717MHz, 256MB RAM,好夠用了。

設定完之後,我再跑一次OFCA,結果是..................!!!!

[attach]2124141[/attach]

[size=3]幾乎行足100M!!!!,我再試WIFI sport內聯wifi測試:[/size]
[size=3][attach]2124142[/attach]
[/size]
[size=3]房內穩行450mbit/s!!!![/size]
[size=3]
[/size]
[size=3]結論:[/size]
[size=3]Synology MR2200AC,根本性完勝一般單個AC Router,MESH的功能真係很強大,十分穩定地做到無鏠WIFI連接,以前真係浪費BANDWIDTH, 我決定約滿後轉1G PLAN,用Synology MR2200AC X2。![/size]
[size=3]
[/size]
[size=3]
[/size]

chue 發表於 2019-5-4 00:44

樓主就好啦,有差唔多 500尺住

kenneth_obee 發表於 2019-5-5 22:30

我都用緊SYNOLOGY WIFI ROUTER. 但不是MESH的.
我住3房, 最入果間都收得唔好, 我係用一隻某LINK的REPEATER解決.
我都想買MESH, 但太貴囉.
其他品牌的MESH不了, 因為用過SYNOLOGY WIFI ROUTER根本番唔到轉頭

kenneth_obee 發表於 2019-5-5 22:32

以前用其他的WIFI ROUTER, 用左唔夠2年便會換, 原因係不穩定, 會傻左. 我都唔知點解. SYNOLOGY無呢個問題, 可能佢晚上自己REBOOT掛

tonychoi 發表於 2019-5-6 09:09

[quote]我都用緊SYNOLOGY WIFI ROUTER. 但不是MESH的.
我住3房, 最入果間都收得唔好, 我係用一隻某LINK的REPEATER ...
[size=2][color=#999999]kenneth_obee 發表於 2019-5-5 22:30[/color] [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=38385606&ptid=2497452][img]https://www.hkepc.com/forum/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

就係因為WIFI差的問題,我幾年前在外國剛興起但香港未興起WIFI REPEATER時已在網上搵大陸代工廠,做批WIFI REPEATER來HKEPC團購,WIFI REPEATER係有幫助,但果時未有MESH,因為轉入房後又要改連接,同埋屋企D插頭都係在地腳位置,先天性已影響左收表現。

跟住用POWER LINE......開頭係幾順,但發現用左半年已明顯唔穩定,要定時定候拔出來再插,煩到死,而家係用緊3條大天線的AC ROUTER,2.4G就接收都OK既,但星期五試過MR2200ac後,嘩!頂你呀!原來可以快到咁多!

kenneth_obee 發表於 2019-5-6 12:16

[b]回覆 [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=38386223&ptid=2497452]5#[/url] [i]tonychoi[/i] [/b]

我估MESH 一定更好, 雖然我無用過.
    如果SYNOLOGY MESH平啲, 我會買.

tonychoi 發表於 2019-5-14 08:43

[quote]樓主就好啦,有差唔多 500尺住
[size=2][color=#999999]chue 發表於 2019-5-4 00:44[/color] [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=38381241&ptid=2497452][img]https://www.hkepc.com/forum/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

80年代公屋6人單位嘛,冇預線入房就係麻煩,幅牆只係普通磚牆,但5G穿石牆效果真係跌得好緊要。

PCVR 發表於 2019-7-14 17:57

系咪可以考慮下  home plug

billntk 發表於 2019-9-16 22:07

[b]回覆 [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=38386223&ptid=2497452]5#[/url] [i]tonychoi[/i] [/b]

MESH強太多了,repeater 同 homeplug 都有不穩定的問題

corolla2003 發表於 2019-12-13 12:27

今日旺角入左手,比tplink 穩定好多 :goodjob:

[size=1][color=Silver]via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)[/color][/size]

頁: [1] 2