電腦領域 HKEPC Hardware 's Archiver

黑道明 發表於 2023-4-19 01:02

近年好好睇既漫畫

暫時有兩套真係好正

物理魔法使马修
哈理波波 加 一拳超人 , 再將各漫畫精要放入去 , 每話都會有笑點

觉醒了垃圾技能自动机能~咦、工会挖角的人们不再对我说「不需要」了
RPG遊戲有自動化功能下既故事 , 畫風一簡潔 , 故事唔拖60話已經追過小說進度
而且分鏡用心 , 唔太出現睇唔明做緊咩既畫面

其他 例如 怪兽8号 咒术回战 入间同学入魔了 , 唔係唔好睇 只係比較下依家跌左watt 平淡左
特別係 咒术回战 不明所意既設定太多 , 每話字數就黎變小說(HUNTER) , 但係同HUNTER唔同
HUNTER每一句都出奇地重要 , 咒术回战就........冇咩用......

另外轉生系列 , 都係得 史莱姆 夠精彩 , 其他就 是但有得睇就算啦~

shingzhk 發表於 2023-4-19 01:44

[i=s] 本帖最後由 shingzhk 於 2023-4-19 02:13 編輯 [/i]

嗯:shifty: 樓主可以用比較單純既觀點睇作品係件好事
好似我呢D...睇左禁多年ACG已經習慣用老屎忽視覺去睇作品, 隨便列舉下

觉醒了垃圾技能自动机能~咦、工会挖角的人们不再对我说「不需要」了
↑呢套OK, 作畫分鏡之類明顯睇得出用心, 反正誇張系半搞笑, 唔吐糟劇崩

物理魔法師:
一開始題材OK前期敵人用各種物理魔法算係亮點, 係一眾異世界/技能系作品上既一股清泉
可惜到左打乜乜的根源開始, 戰鬥方式變得單純, 戰鬥力崩潰唔在講
每個人戰鬥方式都係力量壓碾, 失去魔法題材既多方面性, 開始走樣
而家仲要全世界靠主角一個做救世主其實係好奇怪....Um..其望加全更多元素

魔獸8號:
同上, 近年少有題材感覺唔錯, 可惜同樣失去多樣性, 同時戰鬥公式化,
角色多次劣勢會好簡單地受到鼓勵後變強反擊, 偽熱血劇情已用爛, 意義不明
作為強度標準既數字(解放率 / 怪獸強度) 已經嚴重崩壞, 往後點跳數字讀者都唔會有感覺
戰鬥方式都一樣, 陣型/特殊武器/主角對怪獸分解既經驗等等鮮明既初期設定逐漸消失, 失去多樣性
開始傾向於無腦壓碾, 不停重覆(假)熱血劇情, 愈來愈悶
另一方面過左禁耐仍然對故事背景隻字不提, 點解得主題會食蟲變8號? 條蟲係乜? 9號邊到來有咩目的? 世界既背後有冇到底係點?
完全冇解釋冇伏線, 可能感覺到作者都係見步行步既狀態

一拳超人:
冇比較則冇傷害, 重畫版很好, 但始終比較鐘意one版既劇情

史莱姆:
開掛作品冇咩好提...凡事都意義不明地可以剛好有完美結局, 呢類意無黑暗面作者玩哂既作品我倒是一般
同其我鐘意哥殺, 實事求事用努力與腦力解決, 唔會凡事都剛好彈出新設定同新技能完美解決一切

其他冇睇過唔評論.

另外順便推薦下既兩套漫畫
想成為影之實力者 <= 神級, 唔介紹了
聖者無雙 <= 一個凡人一步步努力成為M屬性既故事, 勵志搞笑並重

E 發表於 2023-4-19 10:06

轉生漫只推無職
史萊姆唯一好睇反而係比人陰左戰敗個一段仔 :shifty:

[size=2][color=#cccccc]via HKEPC Reader for Android[/color][/size]

789si 發表於 2023-4-19 10:15

妹妹其實係咩技能?

另外有套差不多, 被追放的轉生重騎士用遊戲知識開無雙

smoke_cheese 發表於 2023-4-19 11:54

[i=s] 本帖最後由 smoke_cheese 於 2023-4-19 11:56 編輯 [/i]

講開轉生漫

蜘蛛子動畫化咗成為話題作
可惜小説衰收尾,由話題作變到冇影
漫畫畫風太獨特唔係好接受

789si 發表於 2023-4-19 12:17

[quote]講開轉生漫

蜘蛛子動畫化咗成為話題作
可惜小説衰收尾,由話題作變到冇影
漫畫畫風太獨特唔係好接受 ...
[size=2][color=#999999]smoke_cheese 發表於 2023-4-19 11:54[/color] [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=41659131&ptid=2694560][img]//i.hkepc.net/forum/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

蜘蛛子睇漫畫, 同魔王一齊好多話很悶

gilbertluis 發表於 2023-4-19 15:43

[i=s] 本帖最後由 gilbertluis 於 2023-4-19 16:47 編輯 [/i]

惡性通脹: 主角可以大量變出特定的假銀紙; "壞人"入侵時, 同和"好人"合作共渡難關; 之後為了救出姐姐, 背叛"好人"同"壞人"合作搞假鈔生意, 一路要找各種人材, 同時要回避"好人"追縱, 也要避免"好人"破壞假鈔生意.

非主流勇者的異世界聖經: 一位普普的H漫畫家去到異世界, 國王看中當中救國的潛力, 大量複製聖書是女主的工作. 好看的地方是搞笑方面.

舞冰的祈願: 花式滑冰題材, 教練男主和運動員蘿莉女主.

畫工好, 故事也不廢:
化物語(大暮維人)
事與願違的不死冒險者
暴食妃之劍
最強漫畫家利用繪畫技能在異世界開無雙
露出導演

畫工不算強, 故事未到可以推, 不知明好看:
一不小心在異世界當上了最強魔王的十個孩子的媽媽
失戀後開始做虛擬主播迷倒年上大姐姐
相逢轉生

ki_cat 發表於 2023-4-19 17:32

講個冷門d

Satanophany
黃加暴力,B級片feel.
作者已放飛亂up.
主要係睇佢XX奇想.好多時會笑死.

[size=1][color=Silver]via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)[/color][/size]

smoke_cheese 發表於 2023-4-19 23:08

魔法使的印刷所(完結)
異世界嘅 comiket,畫工唔錯

789si 發表於 2023-4-20 09:06

大叔善行有更新了 :goodjob:

頁: [1] 2 3 4 5