可見光波長幾百個nm, 用光學顯微鏡無可能睇到幾個nm 既結構,就算用dark field,都只會睇到幾十nm ...
kkclf 發表於 13/10/2018 19:20

多謝解釋! Dark field.... 即是不只用 lens.... Well...

朋友,知唔知光學最多睇到幾細精度?
唔計呢幾年有新的理論突破(2014 STED發表的技術理論上突破至40~50納米 ...
依你咁講, 所有射電天文望遠鏡都係推算
s84292 發表於 13/10/2018 13:04

若是 數學推算 就要 承認 吧! 科學家一定要誠實!? 特別是 專家証人 ...

無知唔係罪, 無知又扮醒先係罪

多謝解釋! Dark field.... 即是不只用 lens.... Well...
toylet 發表於 2018-10-13 23:01

dark field 已經叉左隻腳入電子顯微鏡果度
不過係用光子定電子做 scattering 既分別

所以你覺得電子顯微鏡唔真實,dark field 無分別

無知唔係罪, 無知又扮醒先係罪
qcmadness 發表於 14/10/2018 00:25

**普通平民**是 不能接近 嗰啲乜嘢 電子顯微鏡! 一般中學 labs 應該無!
是否叫 radiology? 那個是"封閉"的世界.... Anyway,  不阻大家!

**普通平民**是 不能接近 嗰啲乜嘢 電子顯微鏡! 一般中學 labs 應該無!
是否叫 radiology? 那個是"封閉"的 ...
toylet 發表於 2018-10-14 01:29

呢度有師兄連可見光波長有最大resolution都唔知
波長要夠短用電子就差唔多
可能連波粒二象性都唔知

via HKEPC Reader for Android

回覆 45# toylet
你學返好小學程度嘅中國語文好過啦,打埋曬啲火星文真係阻住大家。

回覆 42# toylet

Ching你唔信digital咁你電話聽筒點出到聲

要用肉眼睇? 乜料
不如你番去再讀過中學啦 記得囉左小學畢業証書先

PS. 海市蜃樓 係一個幾好既例子, 你睇到既野只係光既折射, 光學顯微鏡同一原理, 咁講法都唔係 "肉眼" 睇到

回覆 20# kcthomlau
我對比個spec
N7同N7+(EUV) voltage range 一樣
都係0.7-0.8V