port開左
九成係no ip 因為你冇比$
free ver有限制

如果你有nas,用佢個dns吧
另外,如果係eye 偷雞plan,佢只會support 1粒ip
成個network只會有一個裝置可以上

用手機 Cap 圖如下:
hkaiw 發表於 2020-2-23 15:19

先internal 試,睇下見唔見到隻magictv tv
之後試粒true ip 得唔得
最後至用no ip 條link 試

Pccw 粒ip ,去whatismyipaddress.com 睇下係真定假

先internal 試,睇下見唔見到隻magictv tv
之後試粒true ip 得唔得
最後至用no ip 條link 試

Pccw 粒ip  ...
NeTZoO 發表於 2020-2-23 17:06

就是在內聯網看到,但是用其他上網就不行,即應該是網上行那邊出事(我兄長家用有線寬頻上網就無此問題)。

就是在內聯網看到,但是用其他上網就不行,即應該是網上行那邊出事(我兄長家用有線寬頻上網就無此問題) ...
hkaiw 發表於 2020-2-23 20:29

係你貪平出事
本身eye plan 唔係for你其他裝置上網

想搞就 換plan or同佢講唔要wifi,自己出router

係你貪平出事
本身eye plan 唔係for你其他裝置上網

想搞就 換plan or同佢講唔要wifi,自己出router ...
madebyp90 發表於 2020-2-24 03:35

登記人是家母,至於換Modem門市都是要登記人致電1000解決。

另外最奇怪的是駁兄長家 NAS 所見登入的 IP 位址是218字頭,那樣在 Modem 如何更改使到 NO-IP 不會把10字頭的 IP 位址轉入?

推一推:

前幾天終於有P記職員跟進,經過詳細檢查後竟然兩組綫調轉了,因為於2年前左右加多1條線給現有電話用的 eye 平板電腦(另外拉一條與原本的分開),但是當於1990年代額外申請的電話線取消後,不知道為何這條線與原本上網的電話線對調了,把自己的 Router 駁至這條新線後就不會出現登入錯誤。