事實電池顯示,真係到了100%係停止充電,會標示正在用電源配接器供電中。
而且,電池要落到90%先開始, ...
風十三 發表於 2019-5-29 23:42

Thanks ching!

回覆  風十三

charge count去到幾多?

apple 話MBP 2018, charge count 去到1000.
一年365日,每日差 ...
rollingboat 發表於 31/5/2019 16:50

其實係
我有最後果代 Thunderbolt 2 MBP
又係 7x24 Server
但到而家都仲未發脹,只係電池越來越短時間。

回覆 12# rollingboat

1000。。。。會唔會少得太可憐

長插電唔係先唔傷電池既咩?

岩岩睇番個BATTERY CYCLE
LATE 2013竟然只係59
新買既2018就6

長插電唔係先唔傷電池既咩?

岩岩睇番個BATTERY CYCLE
LATE 2013竟然只係59
新買既2018就6 ...
sony_vaio 發表於 2019-6-5 02:19

要搞清楚係長插定長叉,長插唔代表長叉

回覆 14# ytwong

battery university好似話100-0 先係計一個cycle, 唔好用得太盡兼唔好叉得太滿,密密沖反而更耐用。好多人長插電源都無咁快有問題,樓主師兄部機咁快出問題可能係舊電本身有問題多吧!

回覆  rollingboat

1000。。。。會唔會少得太可憐
ytwong 發表於 2019-5-31 18:13

佢一次講緊0至100 %充完一次先算一次
你一直插住電基本上都好難會郁到個循環

回覆  風十三

charge count去到幾多?

apple 話MBP 2018, charge count 去到1000.
一年365日,每日差 ...
rollingboat 發表於 2019-5-31 16:50

咁你要見識下聯想, 之前買部X1 3年原廠保,但寫到明舊電只保一年
我另外部MACBOOK PRO , HP都係電機三年

一個用放幾次就唔會脹