呢啲係比每單job 搵十幾萬甚至幾百千萬或月入幾十萬人仕去用。。
Home Prosumer 太貴。

回覆 19# bbsen

PC個Spec勁好多,但是8k實時,比你上到RTX同RED協同卡都做不到實時播放又點計先?

剪片,剪的時間是輸出時間N倍。專屬的後燃器擴充卡才是要買的東西。

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

回覆 20# KinChungE

我現在手邊的Case屎,海量iOS/macOS的用户,快取iCloud和Apps資料。

Mac mini頂唔得住,iMacPro 要個5k做咩,要顯卡做咩。
他們就是要Xeon ecc 10Gbps NIC和TB3 Raid/MPX 容量模組。

用戶很多種的ˊ_>ˋ

組16c 32T 48GB 2X 10gbps 8TBX4 SERVER都差不多4皮野。

蘋果貴D,的確,有無天價?我不覺。

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

同一價錢買iMac Pro已經勁多多聲
KinChungE 發表於 2019-6-5 14:54

iMac Pro?Rend幾分鐘就過熱降頻啦⋯⋯
其實iMac Pro某程度上已經取代左原本垃圾桶既位置,垃圾桶一直仲擺係度賣只係象徵意義。

回覆 24# Man@MFHK

美國有個做電影製作嘅朋友話就普通editing 佢哋公司個department用mac, 好多公司係用avid嚟做editing, mac同PC都有版本,NUKE係有晒PC, MAC 同linux版, 基本上牽涉到要rendering 嘅VFX工作係用linux多。
editing的話 PC亦有d人用, 但Mac都有唔少公司用。

我唔係依個行業,都係聽佢咁講。

回覆  hihihi123hk

但係6000蚊美金入門model係得8-core, 16 threads CPU, 散買好似千鬆d美金有交易...  ...
bbsen 發表於 2019-6-5 13:01

其實都好明顯主打係賣塊底板嘅 8 PCIE Slot、MPX Compatibility、Apple Afterburner ProRes ... +MacOS Software 配合

計下數:
CPU: $749.00
Motherboard: $499 (7條 PCI-E, 冇 Thunderbolt 3)
32GB RAM DDR4 2666: $226
1.4kW Power: $219
ThunderBolt 3 PCI-E Card: $123
250GB SSD: $100
RX 580X: $200
機箱、風扇、CPU 散熱:$200

成本都要 $2500 左右,加上你要砌到部剪片 Playback 8K 唔 Lag 嘅 Window/Linux 機,應該唔係話砌就砌到 ; 而家佢係發佈會上 Demo 埋張 Apple Afterburner ProRes 係 Proven Technology 可以好順咁剪到,即時剪 4條 4K 加 Effect Live Preview 唔洗等,其實已經係一個價值黎,事關你砌部唔啱嘅 Work Station 仲更加倒錢落海。

人地軟硬件一齊做配套,如果純用硬件忽略軟件咁去比較個價錢,一定覺得貴

就算我係 Developer (電腦效能會影響搵食) 未必得會買 Mac Pro ,唔會將啲錢比咗去啲用唔著嘅位;

話雖如此,有邊個唔想有部 28 Core CPU 128GB RAM 嘅 Mac 機去做 Development,不過相信都唔會快好多,因為寫 Code 始終要時間思考,唔似剪片要睇咗 Visual 先再判斷下一步

電腦效能只要 IDE Syntax highlight 可以順住咁跟到就足夠(暫時 i7 4Core 64GB 勉強足夠,上 i9 8Core 應該感覺有提升) ,Program Compile 時間有少少 Buffer 時間比自己思考,所以就算減低咗 Program Compile 時間都會去返思考時間度

回覆  KinChungE

我現在手邊的Case屎,海量iOS/macOS的用户,快取iCloud和Apps資料。

Mac mini頂唔得住 ...
cct241292 發表於 2019-6-5 15:41

提一提: Mac Pro 應該係用 W-3223,因為呢粒先有 6 channel

回覆  Man@MFHK

美國有個做電影製作嘅朋友話就普通editing 佢哋公司個department用mac, 好多公司係用avi ...
bbsen 發表於 2019-6-5 16:39

其實剪到咁,都已經用 proxy、offline editing、EDL 夾 MAM system 做嘢啦

大把公司買 .....
反正10個有九個公司用嘅都唔會買 Stand. 之前好多公司都已經"威脅"蘋果話會轉用 Windows 做 Prouduction. 今次個mon唔單只係 Pro, 仲要係最頂級嗰隻. 上面有人講咗就算係 Eizo, 都冇呢個 Spec. 而且人哋係用 Reference Monitor 做比較.   

知佢出到嚟真係效果咁好, 某一群顧客來講今次算係賣大包.

呢啲係比每單job 搵十幾萬甚至幾百千萬或月入幾十萬人仕去用。。
Home Prosumer 太貴。 ...
dan_dan 發表於 2019-6-5 15:15

同意,

根本呢幾部新機個市場唔係平民用