美國BTS送BEATS... 香港又係無

師兄不如你搜尋一下mac os 跟機果d軟件有幾多係自己用得著....再諗買唔買...

好似我咁....佢跟機d軟件我無 ...
free6836 發表於 2019-7-11 15:55

同 ipad 一樣。
同佢個 d 預設好小用。又產唔走。
股票。地圖。睇片。office. 一律唔用。入晒一個 folder. 放埋一邊

via HKEPC Reader for Android

軟件既野易唔易就好難講, 唔同行業都好唔同,好多都mac only,或者win olny

office 黎講睇工作環境(如果要, ...
pongpongs 發表於 2019-7-11 23:07

Apple 有郁就咁買個 mouse pad ? 俾你駁 pc ?。
其實個有乜咁特別?

都係睇吓你攞嚟做乜嘢. 2019 MBA 如果遲啲再有 Back to School 就真係幾抵玩. 普通寫Apps都夠用 . ( 學習用 ...
Ksec 發表於 2019-7-12 05:09

而家都滅800。唔夠平嗎?

其實寫apps. 要去至幾勁既機先得? 或者幾入門既機就行到?

我係要3d 加小小力學。類似 Angru bird 個類乜理。撞到野會自己計埋跌既力度同距理。係咪要學好耐先寫到?

Apple 有郁就咁買個 mouse pad ? 俾你駁 pc ?。
其實個有乜咁特別?

via HKEPC Reader for Android ...
bobopig 發表於 2019-7-15 01:09

TRACKPAD size,手感,GESTURE 都而家我都覺得2009 MAC機好過而家THINKPAD.

而家都滅800。唔夠平嗎?

其實寫apps. 要去至幾勁既機先得? 或者幾入門既機就行到?

我係要3d 加小小力 ...
bobopig 發表於 2019-7-15 01:11

得絕大多數時間你嘅 CPU 都係 idle. 所以唔需要去到幾勁. 大把外國人以前用 Macbook Air 11" 都係咁樣寫. Xcode , Native Apps Development 真係好睇 Apps 究竟係做啲乜嘢. 不過如果你話 Web Apps 我就可以搭理 99% 夠用.

反而要留意番 128GB, System + Xcode + VSCode + Chrome 大約等於 ~40GB.  剩返夠唔夠用就睇個人需要 ( 即係你自己用唔用 iPhotos... iMovie... etc... )

Edit: 啱啱發現咗 MBA 2019 SSD 比 2018 慢少少.....

得絕大多數時間你嘅 CPU 都係 idle. 所以唔需要去到幾勁. 大把外國人以前用 Macbook Air 11" 都係咁樣寫. ...
Ksec 發表於 2019-7-15 20:00

做an果邊 一開android studio...
macbook spec呢家野 只要一日有intellij一日都唔夠用

其實個有乜咁特別?

via HKEPC Reader for Android ...
bobopig 發表於 2019-7-15 01:09

APPLE個TOUCH pad真心好用過WINDOWS NOTEBOOK,
有馬達回饋唔洗好大力就FEEL到自己禁到,唔似大部份WINDOWS 機咁

(其實大家都係輕力禁就禁到,但因為冇振動馬達,令你自然會想禁到底直到佢出現果下啪一聲先停, 禁到手指痛)