用緊原廠無氧銅鍍銀, 依然齒音高音刺, 有CING話銅銀混編有改善,
如受唔到齒音我諗應該要搵淨銅線, "無鍍 ...
edwardccw 發表於 2018-3-27 10:20

我用緊銅銀混都仲覺得尖,可能係死症

我用緊銅銀混都仲覺得尖,可能係死症
TMD1984 發表於 2018-3-27 15:54

我都係用銅銀混,又唔覺好尖,夠力推嘅話好正

via HKEPC Reader for Android

我都係用銅銀混,又唔覺好尖,夠力推嘅話好正

蠢貓 發表於 2018-3-27 19:30

其實唔係所有聲都尖,係人聲唱"s"音果陣好刺耳

其實唔係所有聲都尖,係人聲唱"s"音果陣好刺耳
TMD1984 發表於 2018-3-27 20:10

某啲歌的確會有輕微尖,我大部分歌都唔係特別尖,唔察覺到

某啲歌的確會有輕微尖,我大部分歌都唔係特別尖,唔察覺到

via HKEPC Reader for Android ...
蠢貓 發表於 2018-3-27 20:26

今日聽某師兄講可能關Player事,因為我用普通手機聽歌,可能低音唔夠

今日聽某師兄講可能關Player事,因為我用普通手機聽歌,可能低音唔夠
TMD1984 發表於 2018-3-27 20:51

我手機聽都係一樣感覺
但係轉用dac就冇高音刺耳了,所以可能係推力不足

我手機聽都係一樣感覺
但係轉用dac就冇高音刺耳了,所以可能係推力不足

via HKEPC Reader for Android ...
蠢貓 發表於 2018-3-27 20:53

推力應該夠,我用埋全想2pro推

TMD1984 發表於 2018-3-28 01:34

V20買全想Ha1 高配係咪好無謂
有Ath m50x ,im50,se215 se  ,zsr
Tb 百零蚊

TMD1984 發表於 2018-3-28 01:34

音樂檔格式、質素都係好重要。
我用V20推,24/96又有,一般16/48 wav都有。
Shure 425+原裝純銅線+Shure耳棉/Spinfit耳膠=冇齒音,但ZS6+無氧銅鍍銀+Comply T500=都仲係有d齒音。
睇黎要搵條(唔貴既)無氧銅線俾ZS6試下。