我都係落手玩咗 ESP8266幾個月,剛用 NodeMCU配合 UART HMI 2.2 TFT顯示屏造了一個 Wifi 時鐘及天氣報告器 ...
lamsir 發表於 2019-4-18 20:07

揾到一個類似的project
ESP8266 WiFi Weather Station with Color TFT Display

回覆 10# marlin12

首先謝謝你的意見及讚賞

呢個鐘我係擺係公司枱頭用,所以冇諗過用電池供電。

其實我係case入面裝了 sound sensor,方便我敲一下睇五天天氣預報,再敲一下跳返去時鐘main screen

最後,我set咗每日00:00-0:800都sleep咗個MON

回覆  marlin12
首先謝謝你的意見及讚賞

呢個鐘我係擺係公司枱頭用,所以冇諗過用電池供電 ...
lamsir 發表於 2019-4-21 20:58

師兄,對不起,我估錯了!因為只有相片,估唔到有師兄所講的特殊功能和用途。

剛好我找到類似的project,裏面有較為詳細的資料,才放上來讓大家也可以了解它的做法。

它的做法會唔會跟師兄的做法好唔同?另外,ESP8266是怎樣拿到香港天氣預報的資料?

咁平,重平過PI同micro:bit

淘了,但紙質和印刷都感覺有點怪。

淘了,但紙質和印刷都感覺有點怪。
FPDman 發表於 2019-4-30 09:00

淘左幾錢

回覆 16# bbsunny
人仔 99。

可能得繁體版至咁費
有興趣可用$3.3在圖書館訂閱看看

我都係落手玩咗 ESP8266幾個月,剛用 NodeMCU配合 UART HMI 2.2 TFT顯示屏造了一個 Wifi 時鐘及天氣報告器 ...
lamsir 發表於 2019-4-18 20:07

正啊,有沒得source code開心share
個盒係DIY定買的?

正啊,有沒得source code開心share
個盒係DIY定買的?
alan11abc 發表於 2019-5-27 20:22

個盒係淘宝買,唔駛3蚊港紙。
自己開洞後貼上仿木貼紙就完成