無保護既18650應該點樣避免過充過放

我打算用18650黎做迷你伸縮桿既電源
我知道18650既min V同max V應該要維持係3.0至4.2之間

先講過放   除左定期用萬用計篤一篤佢 or 用一段確保相對上短既時間就即刻攞去充電之外   仲有無方法可以避免過放

至於充電方面   成日聽人講過充會爆炸   呢個真係要好小心處理    但... 我應詃點樣去知道充到幾時應該斷電?    無理由定期係充電座到拎出黎度一度佢咁...   購買有保護機制既充電座係咪唯一出路?

最後一個問題   成日聽人講鯉電池一過充/過放係會即刻死    意思係壽命變得好短/好快用完    定直頭係充都充唔番起?

謝謝ching解答

1。任何一隻18650鋰電差機係差到粒電滿時都會邊動停嘅,你唔駛擔心。
2。你個支係乜嘢 "迷你伸縮桿"?佢嘅工作電壓係幾多V?

我打算用18650黎做迷你伸縮桿既電源
我知道18650既min V同max V應該要維持係3.0至4.2之間

先講過放   除左 ...
clcwong 發表於 2019-12-7 10:45

鋰電過充爆過放死

諗咁多人手操作嘢點解唔可以用幾豪紙為粒電加保護板呢 或直接買已帶保護的鋰電呢!
https://s.taobao.com/search?q=%E ... 0191207&ie=utf8

1。任何一隻18650鋰電差機係差到粒電滿時都會邊動停嘅,你唔駛擔心。
2。你個支係乜嘢 "迷你伸縮桿"?佢 ...
tgo 發表於 2019-12-7 10:54

Thanks ching,
1. 係因為每一隻充電器都會有做到保護措施?   還是係無保護18650根本唔會過充?
2. 12v既actuator黎既   我唸住用3粒18650

鋰電過充爆過放死

諗咁多人手操作嘢點解唔可以用幾豪紙為粒電加保護板呢 或直接買已帶保護 ...
hon829 發表於 2019-12-7 11:31

Thx ching, 穩陣我都會買有保護版   只不過係想知道原理   同埋有無方法避免

1。 每隻充電器都會係充到滿停,不論你有冇保護板。除非部充電器係壞嘅!
2。3 cell鋰電池應該討佢3.7x3=10.1V, 你差完係每粒4.2V,用一陣就跌V!

Thanks ching,
1. 係因為每一隻充電器都會有做到保護措施?   還是係無保護18650根本唔會過充?
2. 12v ...
clcwong 發表於 2019-12-7 11:52

鋰電本來就冇正式零售既原因,就係限制多,注意事項繁複
過充過放都係GG
過充鋰結晶化=BOB
過放就餓死,基本一次就可以掉得,剩DD電,救得返都冇左半條命(容量)
過充任何一個智能充就可以有效防止過充,過放幾毫子既事,同家時喂食
簡單可以解決既事,邊洗咩都手動