我早兩個月都整咗幅圖 解釋比朋友睇 咩係 Two Way 制 咩係十字制 

Two Way 制原理

十字制原 ...
別問我是誰 發表於 2018/10/13 20:28

完來多控掣在香港叫「十字掣」。

話時話,美國佬零舍麻煩,你 6# 幅圖的 2-Way,美國佬叫 3-way;十字掣就叫 4-way。似乎美國係以個掣有幾多個接線口去命名。
https://en.wikipedia.org/wiki/Multiway_switching

This article follows American usage. Readers in most other countries should read "two-way" or "SPDT" for the American "three-way" and "intermediate", "crossover" or "DPDT" switch for the American "four-way".

完來多控掣在香港叫「十字掣」。

話時話,美國佬零舍麻煩,你 6# 幅圖的 2-Way,美國佬叫 3-way ...
C_Law 發表於 2018-10-14 19:03

制黎D我地同美國佬無咩交習,所以佢地點叫無問題.....

香港跟英國,出幾多路就叫幾多路

後生年青,考慮下用智能手機開關,功能花款更多,已超越照明用途,系玩緊燈效。幾過引。
dieago 發表於 2018-10-13 23:51

老人家都一樣玩得智能家居的 

唔單止家居要智能 連 魚/龜缸都要智能 

每日定時開太陽燈

9:00 開龜缸燈
9:01 熄濾水泵
9:01 出龜糧
9:02 再出一次龜糧
9:25 開濾水泵
9:30 關龜缸燈

每日重覆做三次餵食呢個動作 

哈哈,理想家居,快人一步

回上面,十字掣仲可以拖下手仔,好多年前好興。
2way~>2掣一燈3掣一燈… n掣一燈。師父叫咩就咩,但好哂料。

如果有無線定向充電+聲控。用磁石痴住就得,想換咩就換咩。

哈哈,理想家居,快人一步。

回上面,十字掣仲可以拖下手仔,好多年前好興。
2way~>2掣一燈3掣一燈… n ...
dieago 發表於 2018-10-14 21:16

以前啲學校樓梯 好興用十字制 成條梯每層都可開關

單控雙控好少聽, 電路圖上switch可用簡單的符號來表示, 搵到張台灣圖:

單軸單切-->single pole single throw (SPST)-->香港叫 單刀單擲 (擲 即係 throw)
單軸雙切-->single pole double throw (SPDT)-->香港叫 單刀雙擲
雙軸單切-->double pole single throw (DPST)-->香港叫 雙刀單擲
雙軸雙切-->double pole double throw (DPDT)-->香港叫 雙刀雙擲

長走廊/樓梯中間用嘅, 以前師傅教叫做 "中途掣", 即係英文嘅intermediate switch,
原來而家叫十字掣, 見到樓上師兄講我先至知, 又學到嘢,
呢隻中途掣其實係雙刀雙擲嘅一種, 只不過佢裏面將兩個掣嘅NO同NC接點反轉並聯咗, 由6個接點變咗4個接點...

單控雙控好少聽, 電路圖上switch可用簡單的符號來表示, 搵到張台灣圖:

單軸單切-->single pole single th ...
Leeahye2 發表於 2018-10-15 02:05

其實好簡單 去 Google  搜尋網頁及搜尋圖片 中途制 及 十字制

睇下分別搵到咩 

其實好簡單 去 Google  搜尋網頁及搜尋圖片 中途制 及 十字制

睇下分別搵到咩  ...
別問我是誰 發表於 2018-10-15 02:52

我咪話冇分別囉, 只不過係叫法唔同, 以前讀書同學師嘅時候, 接觸到嘅叫法都係"中途掣", 而家反而變咗係一個俗稱!

而家網上嘅資料通常都係搵到啲咁嘅嘢-->
•十字 開關掣: 俗稱中途掣,用於完成 三控 3-Way 線路
•當其餘兩邊都安裝了雙控掣,在中間安裝十字掣,便可三邊都控制一組燈或電器開關

網上資料亦都見到有人叫"十字中途掣"

我咪話冇分別囉, 只不過係叫法唔同, 以前讀書同學師嘅時候, 接觸到嘅叫法都係"中途掣", 而家反而變咗係一 ...
Leeahye2 發表於 2018-10-15 15:42

唔同師父唔同叫法  

唔同師父唔同叫法  
別問我是誰 發表於 2018-10-15 15:47

自從97之後, 為咗要同大陸接軌, 好多香港用語已經漸漸大陸化,
唔好講其他, 淨係講"電"呢一樣, 以前中電嘅電力分站門口嘅水牌會寫住 "XXX支站", "支站" 係由 "substation" 譯返嚟, 而家就跟咗國內叫 "變電站"。

又例如:
三控 3-Way 線路, 以前冇人叫 "三控", 香港係叫 "三路", 因為係 "3-Way" 譯過嚟...

大勢所趨, 難以逆轉!