無賣, 但都拖左幾年, 又搵區議員, 展轉左幾輪都係要執行個命令
locar 發表於 2020-1-23 09:24

我都有聽街坊講可能有人想收,所以揾屋宇署做body check. 請問ching 係比私人發展商定市建收?

防火門同防煙門係兩樣野嗎 ? 後樓梯走火梯果 d 就係防煙門, 屋企大門就係防火門, 防煙門可防煙但不防火, 防 ...
威化餅 發表於 2020-1-23 16:49

2樣野黎嫁,我要裝大門木門,要有證書,1小時耐火

我到要行樓梯,樓梯費都千幾。。。

我都有聽街坊講可能有人想收,所以揾屋宇署做body check. 請問ching 係比私人發展商定市建收? ...
2000092 發表於 2020-1-24 10:18

私人收的, 或者咁講, 我住既樓, 都50年了, 早10年都已經做左大維修了, 所以e 家又係再攪真係dlm
聽返上一代講,個年代賣既樓, 實際面積與入房屋署既圖則唔同, 即係大左, 所以發展商可賣多幾十尺
但係當年買樓既佢地, 又點識睇呢d, 何況律師又睇過哂d 文件

2樣野黎嫁,我要裝大門木門,要有證書,1小時耐火
2000092 發表於 2020-1-24 10:19

樓主誤解了, 或者是理解錯了政府的指示..
先明白...
屋宇署用什麼理據, 發出指示須要樓主做維修/更換單位的大門呢?
理據是存在屋宇署的紀錄, 亦即是有關所屬樓宇的建築圖則, 這便是屋宇署最強力的證據.
相信是屋宇署, 發現了樓主所擁有單位的大門, 曾被改動, 所以要求依建築圖則"還原".
99.9%的住宇單位, 建築圖則上是標注著  SC 2" HW door.
即表示"2吋厚的自掩實木門".

所以維修時, 只要跟著建築圖則所標注的指示去做便可.

但記著.. 在法列上, "維修"及"更換"是2回事.. 不好混淆
所以樓主要明白, 自己是須要維修還是須要更換..
因為維修, 是指將當年巳附合規格的2" HW Door做修理, 這表示現存的大門是合規格的.
而更換, 便須要證明更換上去的大門, 附合BS規格了.

終於有師兄識引用建築條例,消防條例屋宇署一樣會管,人命關天更加跟足冇情講,樓主跟返order搵多幾間報價,BS&EN規格都可以,屋宇署有哂證書紀錄,換新門冇update證書好易查,所有證書防火門廠會一色兩份,一份註明地址物料規格send去報屋宇署,一份留比客戶保留,客戶冇留屋宇署一樣知,幾錢冇人可以幫你衡量,焗漆&木皮&實木造已經差幾倍價錢,仲有現場環境(抬幾層樓梯千幾就好平,公價一層500)2寸實芯木你知唔知幾重?

留意賣出的所謂防火門
如沒有認可証書 (大多數自行買門店家都話無)
消防署係唔會批準合格
所以張証書係由工程公司簽發
而唐樓舊樓 不論你度門 係合格否 只要無好好保留那張證書 消防署 都當作不合格論
有兩個做法
比錢相關工程公司驗門再由合資格公司發出合格証
但價錢同換一度全新 相差唔多 錢 (除非倒遇到良心店)
除非成棟大廈防煙防火門係合格但冇嗰張證
重驗再發咁就應該慳過全部換新 (因為有數圍)
例如包安裝出証係7千 但幾十度門 就有可能5千驗証 (例子)

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

首先要分開 建築物設計同用料上防火係由BD負責
而FSD只係用家,佢通常只會睇你消防設備有冇地方要改善同埋有冇做保養
物料同結構上係BD出order要你改

其次係香港建築例同消防例係成日都改
理論上所有建築無論新舊都要跟新例
不過如果冇迫切性或技術上做唔到的話BD會轄免你唔洗跟

宜家例係有要求大門要係防火,防止出面d火燒入屋搞到你走唔到
呢d冇咩技術難題既野多數都係要跟返order改
樓主當買個安心比自己囉