回覆  po3117

知唔知道正常嚟講後轆嘅滾珠係乜嘢size?
hereforquick 發表於 2018-9-16 21:00

https://ahlunblogposts.tumblr.com/post/70586214507/停不了的060改裝二波子hub-的微調與大修

前hub用,一分半(3/16),左右各十粒,共二十粒;
大的是後hub用,二分(1/4),左右各九粒,共十八粒.

好粗生,換完雪油又一條好漢
tune好一般快1-2km/h
但有缺點, 原裝雪油,防水非常好
換完就唔可以洗車

我當年洗死過hub(入水生綉)

不過,那年代060/sp8的鈴大把人放

回覆 21# madebyp90

oh,  "換完就唔可以洗車"

平時唔係落好大雨會唔會都危險, 就係話一年就生鏽

回覆  madebyp90

oh,  "換完就唔可以洗車"

平時唔係落好大雨會唔會都危險, 就係話一年就生鏽 ...
hereforquick 發表於 2018-9-21 22:10

雪油無想像中咁廢.
我試過係紅雨下踩左成粒鐘都無事

雪油無想像中咁廢.
我試過係紅雨下踩左成粒鐘都無事
polyupbl 發表於 2018-9-21 22:54

原裝 yes
mod no

原裝好杰,所以防水性能好,但慢幾Km
racing雪油好稀,快,但水弱
060,同R3 我都死過hub

原裝 yes
mod no

原裝好杰,所以防水性能好,但慢幾Km
racing雪油好稀,快,但水弱
060,同R3 我都死過 ...
madebyp90 發表於 2018-9-23 18:59

都係睇你用咩雪油.
雪油有好稀 & 好杰
稀: shimano freehub grease
杰: finishline, 其他general purpose 既雪油

都係睇你用咩雪油.
雪油有好稀 & 好杰
稀: shimano freehub grease
杰: finishline, 其他general purpose ...
polyupbl 發表於 2018-9-23 19:52

shimano freehub超級貴 $220細細支(唔係蘋果jam$80)
我用finishline 陶瓷,唔入水的話丶三年不用換(我加去 kdk風扇,兩年未乾)
finline白色同parktools太杰,我用過,頂唔順

一隻060,唔好side太多$

回覆 26# madebyp90

咁係唔係隨便喺五金鋪買雪油

回覆  madebyp90

咁係唔係隨便喺五金鋪買雪油
hereforquick 發表於 2018-9-26 15:46

支單車雪油$59
你收人鈴,可能更化算
未計旋飛工具,溥身13/15士把拿

淘寶雪油幾蚊一小盒 (大陸叫黃油)
可以連埋工具一次過淘落黎

回覆 27# hereforquick

而家我好似收唔到車鈴,今時今日都冇乜人玩,或者可能我唔識搵