認真,咁COROLLA夠唔係窄囉,前面推到vw闊好多咩?

黎個CLASS車隻腳有位任轉己經係好合適同正常... ...
DGCNYO 發表於 2018-7-17 23:30

算吧啦......corolla去到161果代後座空間都仲係比唔上GOLF, 有坐過兩者都知根本完全無得撐GA喇~

其實CVT個Case咪同DSG一樣,
我唔鍾意CVT係因為聲大唔行。
arrychiu 發表於 2018-7-12 12:48

唔同......DSG係設計上既問題, 慢車時用D波, 兩個CLUTCH磨緊兩個波, 所以增加左磨損同老化既速度, 所以佢先天唔太岩一D成日會慢車/開開停停既環境用~
另外佢個波箱都係易死既野......再加上初初出6代GOLF果陣聽唔少乾7設計最高只係受到GT原裝度力, 點知班人買完GT好多都拎去CHIP, 一CHIP就過左波箱上限, CHIP副行車電腦又唔CHIP埋波箱腦, 咪死得精彩囉~

但CVT就唔同, 初初出頭果5年(最多10年)係無相應既油品同損耗品去保養副野, 所以就副副都死~
(其實講到呢度我都唔明, 街外整死都話丫, 咁點解返廠保果班都架架死咁滯呢??)
同埋另一個誤會係, T車同N車其實都係買外廠CVT返黎裝上車, 唔同H車副CVT係自家研發及使用, 其實一路講CVT唔襟捱, 講黎講去都係講緊H車, 咁H車都知自己既CVT係有問題既, 所以唔記得零幾年果陣已經全國RECALL過一次返, 唔係整, 係直頭同你抬新波箱上去, 而家香港H車D日本進口二手CVT咪就係果陣RECALL完整返再放返出黎囉~ 所以T車同N車當年行既CVT相對上係無咁玻璃的~ 而你quote果位CHING果架係08年JAZZ, 印象中08年套CVT都出左成10年, 同埋已經係出左RECALL之後先生產既年份, 咁相對上比起前期果D咁捱D係可以理解的~

至於聲大唔行......無計, 用CVT想加速係唔可以當佢傳統AT/DCT靠重腳KICK-DOWN去解決問題的~
你想靠重油門急加速, 唔好話300HP既掃把做唔到, 就算你搵副拉利V12咁大馬力, CVT都係會令到佢有聲唔行~

算吧啦......corolla去到161果代後座空間都仲係比唔上GOLF, 有坐過兩者都知根本完全無得撐GA喇~ ...
stevechau 發表於 2018-7-19 09:30

我座過無咩分別,2個都拉到最後

golf個座墊仲短D

我座過無咩分別,2個都拉到最後

golf個座墊仲短D
DGCNYO 發表於 2018-7-19 13:45

拉到最後??

唔同......DSG係設計上既問題, 慢車時用D波, 兩個CLUTCH磨緊兩個波, 所以增加左磨損同老化既速度, 所以 ...
stevechau 發表於 2018-7-19 10:03

乾7確實係最多食250Nm, 而Golf GT就240Nm, 係比較牙煙; 如果改chip, 就準備每年抬一次極力子波箱
但係好奇怪, 隔離A1 S line 同一副偈同一個波箱, 出足250Nm, 反而無災情, 唔通買A1 S d人就唔改chip? 定係A1銷量少到唔足夠引爆呢個炸彈

乾7確實係最多食250Nm, 而Golf GT就240Nm, 係比較牙煙; 如果改chip, 就準備每年抬一次極力子波箱
但係好奇 ...
yjfoeg 發表於 2018-7-19 14:48

A1 S line出果陣好似都13年, 果陣EVEN VW果邊都叫做有搞過套DSG無死得咁勁既~
同埋AUDI果邊副S TRONIC都唔係無事, 只係可能真係賣街賣得少過VW好多, 相對上少左人話有問題JE~
自己車谷都一樣有朋友買新A3, 副DCT 3年內打左柴~

但係好奇 ...
yjfoeg 發表於 2018-7-19 14:48

乾式最大問題係慢車慢溜死得最快,估計都係用家用途唔同....

特別願意塞紅隧的話死得好快...