全香港汽油都係星加坡入口的98汽油。
backspace-hk 發表於 2018-10-15 12:00

依家中石化(香港) 唔係lu, 上月開始有從中石化(廣州) 進口特煉98 汽油

依家中石化(香港) 唔係lu, 上月開始有從中石化(廣州) 進口特煉98 汽油 ...
KwokAngus 發表於 2018-10-15 12:56

我睇上年份競爭事務委員會報告話全部汽油都係星加坡入口,咁快就轉左既。

依家中石化(香港) 唔係lu, 上月開始有從中石化(廣州) 進口特煉98 汽油 ...
KwokAngus 發表於 2018-10-15 12:56

What?! 咁廣州石化D油係咪由大陸提煉?? 定大陸石化98油都係進口坡油先??

今年2018年8月以前未發生過,但發生左

http://energy.people.com.cn/BIG5 ... 71661-30226026.html

簡單講新聞稿內文,中石化香港以前都係進口新加坡,依家多左個import origin: 中石化廣州,但都唔係等同中石化廣州大陸市面賣嘅98,因為中石化香港對進口98嘅標準同廣州中石化(過往)現有嘅生產提煉標準唔同,按原本工序嘅指標所產出嘅大陸市面98 達唔到香港市場98嘅規格。

所謂香港規格由中石化香港承擔法律責任,因為香港本地所銷售嘅汽油必須最少乎合香港法例嘅相關法定規格。

p.s. 不過區區得個一篇新聞稿片面之詞,冇數據冇實證冇反證,當然有數據都可以做假,冇公正行公佈實際中間檢測,講乜都得

簡單講新聞稿內文,中石化香港以前都係進口新加坡,依家多左個imp ...
KwokAngus 發表於 2018-10-15 20:14

好彩無入開中石化

via HKEPC Reader for Android

簡單講新聞稿內文,中石化香港以前都係進口新加坡,依家多左個imp ...
KwokAngus 發表於 2018-10-15 20:14

中石化減到價平過其他油公司先去入。

中石化減到價平過其他油公司先去入。
backspace-hk 發表於 2018-10-16 11:53

呢大半年keep住入大星星唔洗格價
仲平過石化

黎個真,如果用92甚至89油,踩都踩唔上高轉啦去咩碳......

但98+跟本唔難,只怕你保養差,踩高轉谷 ...
DGCNYO 發表於 2018-10-14 09:32

自己經驗
二手買架M5返黎
間中慢車會死火
換左火咀,偈油,風隔,油隔,洗埋天風都係咁
入左支Techron就無事