有無試過豐田隻direct shift CVT呢?起步一波係傳統gear,之後先cvt,不過只限起步用

via HKEPC Reader  ...
ckkong97 發表於 2019-5-29 10:07

果隻太新仲未試, 理論上佢起圍應該好得, 但唔知行行下再踩會係點
同埋呢副野用係RAV4上面車評好多都話噪音困擾

好似冇乜選擇喎

果隻太新仲未試, 理論上佢起圍應該好得, 但唔知行行下再踩會係點
同埋呢副野用係RAV4上面車評好多都話噪 ...
stevechau 發表於 2019-5-29 10:53

噪音嘅問題我估係司機起完步仲keep住大油行
而令波箱遲遲都未轉波而引起

而家揸緊屋企架無奶露都係差唔多咁嘅情況
一開車行緊二千轉唻起步
如果行到二三十咪都唔縮一下油再俾返多啲
個波箱會成四十咪都仲行緊冬菇而未lockup
而令引擎行得比較嘈

回覆  lyh1993

屋企換咗架無奶露(2.5機器+235呔+四驅)
摸熟咗一排拖波嘅力度就強過以前架ES細踢 ...
kanduki 發表於 2019-5-28 06:41 PM

ES行齋鋼帶 同舊cvt好難可以倒拉而且 2.5 4缸 遮桿長左 倒拉力都要大力
所以遮行程越長 扭力越大

上斜就無問題既, 其實C27波箱反應同咬合仲好過STEPWGN添
只係扭力感係弱過STEPWGN......
試過D波上唔掂 ...
stevechau 發表於 2019-5-29 09:37 AM

因為日橙個CVT設計同康打唔同
日橙係連鋼帶都無 所以直係好順C27係頭段力水差少少 但坐5 6個人
個fd仲可以8X 90係龍翔道劈住上到獅隧 不過可以始終都係2.0
好力過1.3 1.5車仔

同埋呢副野用係RAV4上面車評好多都話噪 ...
stevechau 發表於 2019-5-29 10:53

起車嘈唔嘈其實都要睇豐田點做

玩過下新carmy 同 1.5車仔 一聽就知

----------

回覆 39# stevechau

個人認為絕對值得一試
水平對向 + cvt 出奇地好力

其實香港市場部xv 係好抵買的