廣東自駕遊

想問下有冇玩開廣東自駕游既師兄,即係單牌開自己車上去果隻。主要想問有冇人試過呢類車申唔申請到ETC,因為傳下年開始所有大時大節高速免費只限ETC,而且用ETC路費有折。

via HKEPC Reader for Android

唔係啩,大時大節既免費,所有可以免費既車都係直行直過,宜家玩到就算免費都要一部一部慢慢過閘?

想問下有冇玩開廣東自駕游既師兄,即係單牌開自己車上去果隻。主要想問有冇人試過呢類車申唔申請到ETC,因為 ...
colaa 發表於 2019-12-14 23:02

廣東自駕游有無俾行駛証你(藍本),有既咪申請得,無既網點d人應該唔理你

唔係啩,大時大節既免費,所有可以免費既車都係直行直過,宜家玩到就算免費都要一部一部慢慢過閘? ...
fkjohnny 發表於 2019-12-15 01:57

係7座或以下,其他車依然要收費,有etc 唔行etc車道都要拍一拍卡先過,過來人經驗,拍定實無死,尤其要係高速訓教既會免左好多不必要既煩惱

大出口都還好,遇到有d 先天問題無大地磅既細出口無會排到你想打人,睇住d 大車師傅為左生活跳磅,超無奈

想問下有冇玩開廣東自駕游既師兄,即係單牌開自己車上去果隻。主要想問有冇人試過呢類車申唔申請到ETC,因為 ...
colaa 發表於 2019-12-14 23:02

香港車應該冇得申請ETC

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

大時大節好多地方分分鐘塞到飛起。

廣東自駕游有無俾行駛証你(藍本),有既咪申請得,無既網點d人應該唔理你 ...
faat 發表於 2019-12-15 10:52

每次申請都有張臨時行實証的,另外行廣珠澳又有另一張一年期行車証。但兩張既格式都同藍本唔同,唔係一張卡已係一張紙。

大時大節好多地方分分鐘塞到飛起。
whbetta 發表於 2019-12-15 16:46

惯架啦,年始終要過既,好在唔係去好遠,最耐都係塞過四粒鐘.所以有部自適應巡航既車好重要,另外係大霧天氣下有ACC安全一半,保到自已唔撞先.