回覆  mo9394

行過百話副偈會嘈我又唔認同喎。
就算開住冷氣,由獅隧去到粉嶺跟限速行,引擎係長著,但 ...
肥彭 發表於 2022-7-4 20:45

咁我行青衣落馬洲嗰D,  90 都係 1500 轉樓下, 有時放晒油門比較長時間都仲KEEP 到, 平路行順左, 唔多駛輸出我信的.

(多數載人三大一小)

咁我行青衣落馬洲嗰D,  90 都係 1500 轉樓下, 有時放晒油門比較長時間都仲KEEP 到, 平路行順左, 唔多駛輸 ...
mo9394 發表於 2022-7-5 08:23

嘈唔嘈得過StepWagon 1500cc turbo?

嘈唔嘈得過StepWagon 1500cc turbo?
Andysland 發表於 2022-7-5 11:34

某D 年代 stepwgn  好似偷位偷得太盡所以應該幾個牌子之中佢算嘈, 直到近一代 hyrbid 先好番D.

咁我諗大部份情形serena 都靜好多, 淨係計全力谷下D 時間, 我諗香港路段一般都得幾分鐘內, 嘈一陣都無乜所謂.

某D 年代 stepwgn  好似偷位偷得太盡所以應該幾個牌子之中佢算嘈, 直到近一代 hyrbid 先好番D.

咁我諗大 ...
mo9394 發表於 2022-7-5 11:55 AM

其實低過2000轉 開冷氣 呔嘈仲勁過引擎聲
1500仔行100都係2000轉

聽下聲就知
https://youtu.be/dMcZoLfZZt8

via HKEPC Reader for Android

回覆 69# mo9394

同意。 有可能係 marketing 安排,如果唔係點解新 note 已經用新技術行左幾年,佢架7人車仲用緊舊嘢。等佢過幾年唔洗點有技術突破,都有新 model 推出市場。