回覆 60# billgatesion
ching 有冇試過佢個K1短軸呀?
我正考慮換104鍵盤,但未得閒出去試實物

回覆 61# bishop168

我剩係試左隻K6 咋, KEYCHORN 我見到有好多款試, 可去玩玩~

請問ching 最近入了邊幾隻呀?想參考下,thx
bishop168 發表於 2021-8-29 19:00

近2年用過嘅有:
21年 RK 紅: good
20年 Rapoo 茶: good
19年 ajazz 茶: 一般
19年 狼蛛 茶: 一般

今日係2千分試打左陣KEYCHORN 茶軸... D 鍵帽好膠.... 回彈聲脆..我鍾意實聲D 多D....可能慣左無咁噪...但 ...
billgatesion 發表於 2021-8-29 20:10

佢好似係abs鍵帽,所以質感麻麻。
我之前有諗過買,最後因爲呢樣放棄左。
不過鍵帽可以自己換,我諗問題唔太大,你對得多都會嫌悶自己再買過。

近2年用過嘅有:
21年 RK 紅: good
20年 Rapoo 茶: good
19年 ajazz 茶: 一般
19年 狼蛛 茶: 一般 ...
kennyleunghk 發表於 2021-8-29 22:37

請問ching用邊隻rapoo?有無得自己換軸?

我用緊ajazz壞咗個ctrl key,換之不能(熔焊)。。。用之煩人,棄之可惜。。。

請問ching用邊隻rapoo?有無得自己換軸?

我用緊ajazz壞咗個ctrl key,換之不能(熔焊)。。。用之煩人 ...
iamstupid 發表於 2021-9-30 21:45

要換軸買RK啦
我而家用緊, so far so good

要換軸買RK啦
我而家用緊, so far so good
kennyleunghk 發表於 2021-9-30 22:22

謝謝

我都係9008,用到依家,上面張圖最下就係。
Filco係藍芽先有問題,造工其實現時D國產牌子唔差得遠。
IKBC ...
Pennylau 發表於 2021-8-26 22:54

HHKB唔係唔好,不過CTRL位真係好蝦人用..我用左一星期就放埋左一邊了

回覆 10# 白戶則道

realforce不是機械鍵盤吧?

一步到位,直接買REALFORCE Keyboard(靜電容軸),非常係好嘢嚟~~~