[軟件應用] 想問,3D打印,用以繪圖的軟件,有沒有得上堂學習?

新手,想走入3D打印世界,但用以繪圖的軟件,我估應該幾難玩。
我都有用過CorelDRAW果類型平面軟件。
請大家提供點意見。

回復 1 #風十三

Youtube, tinkerCAD, solid works, fusion 360 ...

via HKEPC Reader for Android

新手,想走入3D打印世界,但用以繪圖的軟件,我估應該幾難玩。
我都有用過CorelDRAW果類型平面軟件。
請大 ...
風十三 發表於 2017/5/25 23:47

我覺得最簡單係tinkercad, 上得網就用得,開始嗰陣可以跟佢嗰練習玩下,嗰零鐘就可以用得好好...

回覆 1# 風十三

以我自己為例,我覺得學畫3D繪圖要有個自身條件,
就係三維空間感要夠好,唔知師兄有無玩開第一身鎗game,
如果玩第一身鎗game時會頭暈作嘔,咁就差咗少少嘞!
因為係畫3D物件時,會周不時轉動可視角度,
畫一啲比較複雜嘅物件時,有時重要穿透內部左望右望,
如果三維空間感唔夠好,真係會轉到頭暈暈架!

回覆  風十三

以我自己為例,我覺得學畫3D繪圖要有個自身條件,
就係三維空間感要夠好,唔知師兄有無玩開 ...
絕對好奇 發表於 26/5/2017 06:05

FPS唔關事,FPS會暈暈地係正常事情
上堂學習唔係大學degree課程個D都好多水分,咪掂佢

唔好去搵某某神

回覆 5# bam1a

唔關FPS事,我係講緊個物件空間結構問題,
當年我係初音嘅頭髮入面轉來轉去,
睇下有乜地方要修補,轉得幾下,
第一次感覺到有少少頭暈!

ps:我打第一身鎗game未試過會頭暈。

回覆  bam1a

唔關FPS事,我係講緊個物件空間結構問題,
當年我係初音嘅頭髮入面轉來轉去,
睇下有乜地方 ...
絕對好奇 發表於 26/5/2017 18:45

一般來講,越高清,越多detail
腦會增加負荷辨認呢堆野
假如aesthetics做得唔好,或者FPS太多突效落行路嗰度,我就好容易頭暈,記得呢類3d頭暈真係有科學證明過,但你無經歷真係好彩
呢個問題亦係我唔鍾意玩minecraft嘅原因,熄咗行路特效都好鬼死暈,除咗CS1.6真係唔會頭暈之外

PS:假如係我我會索性用maya/blender修正,呢D先係真正嘅polygon修改軟件,sketchup做呢D唔太正經

回覆 8# bam1a

係有科學說法嘅,當身體唔郁而視覺有所郁動,
例如當兩架巴士左右並排,你坐係左邊,
當右邊巴士向前,左邊巴土保持不動時,
你就會感覺自己向後倒退,但實際上你係保持不動,
大腦因視覺和感覺身體動作嘅耳水平行系統產不協調,
一時反應不及產生神經紊亂,即係個心離一離,(有時見到靚女都會!
如果情況持續一段時間,大腦就會鑑於本能,
認定你食物中毒,因而作出嘔吐動作!
(我記得嘅大慨係咁上下原理)

ps1:都講咗係當年囉!當時我都係畫圖初哥,淨係識用sketchup,
         maya/blender呢啲我真係識佢條鐵咩!
ps2:我會唔會認真咗呢!