回覆 20# 吹水王

回覆 19# 121245

岩岩買左架TEVO龍卷風
發覺龍門機平台移動對打印效果影響好大下
效果都比唔上我架3歲MM機 ...
mooninman 發表於 2018-7-13 00:43

這部又如何?
121245 發表於 2018-7-13 13:36

TEVO? 人類總是善忘的......

https://all3dp.com/3d-printing-community-angry-tevo/

講下TEVO 龍卷風

平霸 618促銷 1500人仔 忍唔到手
基本上成架機冇膠連接件 同埋D料都好靚
裝機慳水慳力
打印面積夠大
主板係用MKS GEN-L可以自己換料

平台唔係好平 非玻璃平台好多時都有GE問題 新板換左黑晶平台 陰我
唔知係我卷ABS定平台問題 抄晒機 加熱快有叉
PLA印落去極難起件 好定唔好
連接主板條線太短 舊磚迫你放左面

暫時試過2次長時間打印 24小時以上都有1,2次輕微失步 斷層有1mm 可能係y軸拖行接線時卡到2040

龍門機個平台移動得太快 你印d結構冇咁緊湊塔式件就會見到成件野係到震動 係咪死症

要改其實係加長番D線 加玻璃平台貼PEI 失步位要再睇下原因

回覆 22# jonahl

唔係個個會留意呢D新聞,如果唔係O--NO 仲夠胆再攪 Crown funding

最後朋友入了4MAX, 星期6 過去裝機, 玩左半日
set 好機.. 但係試印貓頭鷹時發現幾個問題

1) 打印時, 成日會拉出去邊位, 之後又會返去繼續打掃.
2) 掃左一陣, 部機突然停機無反應. 問過GOOGLE, 估計因為用SD卡打印出錯, 要連機試下.

回覆 25# lam3010

淘平機一向要自求多福

回覆  lam3010

淘平機一向要自求多福
ustkl 發表於 2018-7-16 11:28

係阿, 當拎經驗. 買部平機試過哂, 之後先換機玩

係阿, 當拎經驗. 買部平機試過哂, 之後先換機玩
lam3010 發表於 2018-7-16 12:12

其實4max 都有興趣,貪佢有殼冇咁嘈,
但唔知效果點?

嘈唔嘈主要睇驅動同避震
你唔介意落減震環
8825都可以完全冇聲咁制

講下TEVO 龍卷風

平霸 618促銷 1500人仔 忍唔到手
基本上成架機冇膠連接件 同埋D料都好靚
裝機慳 ...
mooninman 發表於 2018-7-13 18:44

其實龍門機個平台係咁郁,如印大件4平8穩野可無乜所謂,高高窄窄就難講,有無 software 可以幫做 support ?