呢部睇落去得一層皮帶好明顯係Hbot並不是CoreXY.  其實咁細部機個樣又咁硬淨用Hbot 係冇問題嘅. 不過始終皮帶對於打印頭嘅拉扯並不平衡, 所有行走嘅虛位都會引致一啲不可預期嘅狀況, 所以最好都係將發現到嘅虛位盡量修補曬佢先.

反裝都有問題的, 你自己細心諗諗。反而我想問一個問題先,你面對的問題係唔係表面上現一D 2mm 闊 垂直水 ...
t9097 發表於 2021-7-26 23:58

係垂直水波紋 , 至於成因  , 可以試的方法都會試 , 係邊種我都唔的確定 , 樓上有片話係劑出機原因 , 等我到手新輪換曬唔得就試拒

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

回覆 72# netmen

以HBOT/Corexy來講
出現垂直紋同劑出機有關的機會差唔多等於0,如果你出曲線紋就好大機會。

回覆  netmen

以HBOT/Corexy來講
出現垂直紋同劑出機有關的機會差唔多等於0,如果你出曲線紋就好大機會。 ...
t9097 發表於 2021-7-27 18:22

真係大意 , 到左D新輪要換 , 因為有一個要拆劑出機先拆到 , 結果拆開劑出機發現原來當初裝錯左齒輪方向

應該突起一個細圈的向外 , 等拒唔會同D膠磨 , 難怪回抽時D聲咁特別 , 仲以為titan機係咁  

換好曬試完再出報告 , 希望順利啦

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

真係大意 , 到左D新輪要換 , 因為有一個要拆劑出機先拆到 , 結果拆開劑出機發現原來當初裝錯左齒輪方向

...
netmen 發表於 2021-7-30 16:50

太有趣了,等你的報告...

換好曬輪 , 皮帶都換埋 ( 左舊 , 右新 )

轉角位唔係咁靚仔之外 , 平面上的紋算係正常返  

但遺憾地 , 到底係邊部份出事呢 , 依然係無頭緒
輪 / 皮帶 / 劑出機裝錯齒位 , 定係因為我郁過D螺絲收緊返時D虛位對正左呢 ? 不過有樣野真 , 貴一點的配件 , 真係質感好好多 ,
第時如有機會自組大機 , 呢部份的成本不能省

換好曬輪 , 皮帶都換埋 ( 左舊 , 右新 )

轉角位唔係咁靚仔之外 , 平面上的紋算係正常返   

...
netmen 發表於 2021-7-30 21:54

非常順滑的...